Zaujímavosti

Operácia Mincemeat: Neexistujúci muž. 1. časť

Operácia Mincemeat: Neexistujúci muž

videní: 1.2K

Operácia Mincemeat bolo krycie označenie najúspešnejšieho dezinformačného projektu, ktorý kedy podnikli Briti. Pomocou nej oklamali Nemcov tak, aby uverili, že Spojenci plánujú v roku 1943 inváziu do Grécka, na Balkán a Sardíniu miesto skutočného cieľa – inváziu na ostrov Sicília. Prinášame minisériu článkov s názvom Operácia Mincemeat. Poďme spoločne na prvú časť.

Nápad sa zrodil dňa 29. septembra 1939, keď Ian Fleming navrhol internú správu a podpísal sa po ňu nadriadený dôstojník. Fleming vymyslel, že by sa narafičili falošné papiere mŕtvoly a nepriateľ by ich následne u nej našiel. V roku 1942 Briti túto lesť vyskúšali. Bezprostredne pred bitkou o hrebeň Alam Halfa umiestnili mŕtvolu do prieskumného vozidla a to následne nechali vybuchnúť. Mŕtvola pri sebe mala schválne zavádzajúcu mapu s falošnými polohami britských mínových polí. Nemci im skočili na lep a ich tanky uviazli v púštnom piesku.

Charles Cholmondeley z MI5 a Ewen Montagu z námornej spravodajskej služby Flemingov nápad vzkriesili a začali preskúmavať možnosti, ako ho zrealizovať. Na konferencii v Casablance v roku 1943 sa Spojenci dohodli, že do júla tohto roku podniknú inváziu na Sicíliu, ale Churchill prejavil vôľu oklamať Nemcov, pokiaľ ide o miesto vylodenia. Plánu napomohla nervozita Hitlera ohľadom Balkánu. Práve odtiaľ Nemci získavali prevažné množstvo ropy a ďalších surovín, a ak by stratili nadvládu nad týmito zdrojmi, ich vojenská pozícia by sa kriticky oslabila. Britská spravodajská služba Hitlerov strach nakŕmila, keď v Káhire vytvorila fiktívnu skupinu armád a v Sýrii uskutočnila manévre s klamlivými tankami. Urobila všetko možné, aby Nemci očakávali úder invázie v Grécku.

Montagu veril, že vďaka Flemingovmo návrhu nastražiť pri mŕtvole falošné dokumenty získa pre tento blaf ďalšie argumenty. Preto sa obrátil na patológa sira Bernarda Spilsburyho so žiadosťou o technickú radu, ako mŕtvolu pripraviť a naaranžovať, aby správne zapôsobila, a ďalej o informácie, aká mŕtvola by sa pre tento účel hodila. Pokračujeme druhou časťou článku z minisérie Operácia Mincemeat. 

Zdroj: History of yesterday | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov