Zaujímavosti

Aké výhody prináša konzumácia červeného vína?

Fľaša vína denne neškodí a úplná abstinencia je pre telo horšia ako občasný alkohol, tvrdí fínsky vedec

videní: 1.9K

Červené víno, okrem toho, že je príjemným doplnkom k večernému sledovaniu televízie, k cestovinám a iným potravinám, je plné tisícok antioxidantov a fytochemikálií, ktoré ponúkajú mnohé zdravotné výhody.

Aby si predišiel zdravotným rizikám spojeným s konzumáciou alkoholu, American Heart Association odporúča, aby muži nepili viac ako jeden až dva poháre denne a ženy maximálne jeden pohár. Ak obľubuješ konzumáciu červeného vína, mal by si vedieť aj o tom, aké výhody poskytuje (v zdravom množstve).

Bojuje proti cukrovke

Pitie červeného vína môže znížiť riziko cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. V jednej štúdii z roku 2012 dobrovoľníci konzumovali 30 gramov červeného vína denne počas štyroch týždňov. Výsledky ukázali, že zatiaľ čo hladina cukru v krvi zostala nezmenená, hladina inzulínu sa znížila.

Aké výhody prináša konzumácia červeného vína?

Napomáha k zdravému srdcu

Antioxidanty v červenom víne môžu zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu. Resveratrol v červenom víne môže tiež zabrániť dozrievaniu nezrelých tukových buniek a tým aktivovať proteín nazývaný sirtuín 1, ktorý chráni srdce pred zápalovými ochoreniami. Červené víno tiež rozširuje cievy, takže budeš mať menšie riziko tvorenia krvných zrazenín.

Pomáha udržiavať krvný tlak

Podľa publikácie Harvard Health Publications môže byť nealkoholické červené víno lepšie ako bežné červené víno pri znižovaní krvného tlaku. Bez prítomnosti alkoholu majú polyfenolové antioxidanty väčšie účinky. Štúdia z roku 2012 zistila, že účastníci, ktorí pili 30 gramov nealkoholického červeného vína denne počas štyroch týždňov, preukázali významné zníženie systolického aj diastolického krvného tlaku. Vedci dospeli k záveru, že nealkoholické červené víno môže byť užitočné pri prevencii alebo zvládnutí mierneho až stredne vysokého krvného tlaku.

Bojuje proti rakovine

Podľa správy z University of Rochester Medical Center môže resveratrol v červenom víne zničiť množstvo rakovinových buniek pankreasu. Antioxidant to dosahuje ochromením funkcie zdroja energie buniek. V skutočnosti je dôležitosť červeného vína počas liečby rakoviny až taká, že lekári neodporúčajú pacientom, aby sa ho vzdal, ak ho už prijíma.

Aké výhody prináša konzumácia červeného vína?

Zabraňuje obezite

Výskum taktiež tvrdí, že resveratrol v červenom víne môže zlý tuk premieňať na hnedé tuky spaľujúce kalórie. Spotreba červeného vína tiež môže znížiť škodlivé účinky fajčenia. Resveratrol zvyšuje oxidáciu tukov v potrave a zabraňuje preťaženiu tela (keď máš pocit, že ti praskne brucho).

Prevencia Alzheimerovej choroby

Podľa ďalšej štúdie môže byť tou správnou prevenciou Alzheimerovej choroby konzumácia červeného vína. V laboratórnej štúdii na zvieratách doplnok resveratrolu zlepšil prežitie mozgových buniek a znížil kognitívne poškodenie.

 

Zdroj: healthyeating topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov