Zaujímavosti

TOP10: Ktoré hrady a zámky Slovenska sú najobľúbenejšie?


videní: 2.1K

Naša malebná krajina je bohatá na kultúrno-historické budovy. Medzi ne môžeme jednoznačne zaradiť aj krásne hrady a zámky nachádzajúce sa doslova za každým rohom. Ktoré vyhľadávajú turisti najviac?

Hrady a zámky sa stali akýmsi pomyselným charakteristickým znakom pre našu krajinu. Na území Slovenskej republiky sa nachádza 23 hradov a zámkov, 66 zrúcanín a 43 ostatných kultúrno-historických objektov. Bol si preskúmať niektoré z nášho zoznamu?

Bojnický zámok

Ktoré hrady a zámky Slovenska sú najobľúbenejšie?

Tento zámok je jedným z najzachovalejších na Slovensku, pričom je doslova klenotom Bojníc. Patrí k najnavštevovanejším a najkrajším zo všetkých zámkov nielen u nás, ale aj v Európe. Jeho zovňajšok bol navrhnutý podľa francúzskeho zámku, ktorý sa nachádza pri rieke Loira. Ako súčasť prehliadky zámku navštív nabudúce aj kvapľovú jaskyňu, ktorá sa nachádza priamo pod zámkom.

Vígľašský zámok

Ktoré hrady a zámky Slovenska sú najobľúbenejšie?

V časoch 2. svetovej vojny zámok vyhorel a ruiny zámku boli odkúpené od obce súkromným investorom v roku 2007. Vtedy sa začal realizovať projekt obnovy zámku pod dohľadom odborníkov z pamiatkových úradov. Po rozsiahlej rekonštrukcii sa v septembri 2014 konalo slávnostné otvorenie a zámok bol sprístupnený verejnosti ako hotel The Grand Vígľaš****.

Zvolenský zámok

Ktoré hrady a zámky Slovenska sú najobľúbenejšie?

Zvolenský zámok je dominantou stredoslovenského mesta Zvolen. Iba kúsok od zámku nájdeme maketu pancierového vlaku, ktorý je symbolom Slovenského národného povstania. Zámok bol postavený v 14. storočí v goticko – renesančnom štýle. Stredoveký zámok je v súčasnosti aj najbohatšou obrazárňou na Slovensku.

Smolenický zámok

smolenice

Tento zámok je jednou z najväčších turistických atrakcií na západnom Slovensku. Od roku 1953 je zámok sídlom Slovenskej akadémie vied – Kongresového centra SAV. Aj keď bežne počas roka nie je sprístupnený verejnosti, výnimkou sú dva letné mesiace, júl a august, kedy majú návštevníci možnosť spoznať nádherne zariadené reprezentačné priestory zámku.

Zámok Halíč

halič

V minulosti bol na mieste zámku postavený hrad, ktorý však bol v roku 1544 zbúraný. V roku 1612 bol postavený Haličský zámok. O pár rokov od postavenia zhorel. Následne bol prestavaný do barokového štýlu niekedy v polovici 20. storočia. V roku 2016 bol úplne zmenený do modernejšej podoby, v ktorej je dodnes. Na zámku vznikol veľmi luxusný hotel s reštauráciou a wellnessom.

Zámok Topoľčianky

topolčianky

Pýchou obce Topoľčianky, ktorá leží severne od Zlatých Moraviec, je rozsiahly anglický park, do ktorého je zasadený klasicistický kaštieľ vytvárajúci južné krídlo historického objektu staršieho zámku. Dnes slúži ako múzeum so zachovalým dobovým interiérom a zámockou knižnicou obsahujúcou viac ako 14 000 zväzkov. Kaštieľ je dokonalým miestom na romantickú prechádzku.

Ginopark

ginopark palace

Historická stavba barokového kaštieľa postavená v roku 1612 sa stala veľkolepým historickým hotelom s názvom Hotel Gino Park Palace. Tento kaštieľ dal postaviť Žigmund Balassa už na začiatku 17. storočia. Niekdajšia kúria bola prísľubom pohodlného a moderného živobytia. 18. storočie znamenalo prestavbu kaštieľa do barokového štýlu a prístavbu parku s nádvorím a fontánou. Najhodnotnejšou časťou kaštieľa je rozhodne neskorobaroková kaplnka Sv. Jána Nepomuckého.

Appony

appony

Chateau Appony je renesančný kaštieľ, obývaný rodom Apoonyovcov vyše šesť storočí. Tento kaštieľ sa nachádza v nádhernom prostredí takmer 7 ha anglického parku v západnej časti obce Oponice. V parku sa nachádzajú významné a vzácne dreviny či solitéry, fontána a tenisové antukové kurty založené samotnými Apponyiovcami, veľkými fanúšikmi Wimbledonu.

Budatínsky zámok

budatín

Je to historická a architektonická pamiatka, ktorá patrí Žiline. Význam tohto hradu zvýrazňovalo aj mohutné opevnenie slúžiace ako obrana pri útokoch počas 1. aj 2. svetovej vojny. Prvým vládcom na zámku bol Matúš Čák. Okolo päťdesiatych rokov sa na zámku začala obnova pamiatok. V roku 2007 bol zámok uzavretý pre verejnosť. Po asi 3 rokoch začali s rekonštrukciou mohutnej hradnej veže, ktorá je od roku 2013 znova sprístupnená.

Kuneradský zámok

kunerad

V minulosti slúžil ako lovecký zámok. S celým svojím areálom sa zaraďuje medzi Národné kultúrne pamiatky. Bol postavený už v roku 1916, na základe návrhu grófa Balestréma. Neskôr, na konci 20. storočia,sa zámok stal súčasťou kúpeľov Rajecké Teplice. Začiatkom 21. storočia, počas ďalšej rekonštrukcie, zámok zasiahol silný požiar. V dnešnej dobe zo zámku ostali len ruiny, no ľudia sem začali chodiť častejšie ako v časoch jeho slávy.

 

Zdroj: travelguide | hrady-zamky.sktopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov