Zaujímavosti

Dúhový eukalyptus je zrejme najkrajší strom na svete


videní: 2.2K

Tento dúhový eukalyptus je ozajstným umeleckým dielom, ktoré vytvorila príroda. Ľudia často neveria, čo sa im to odohráva pred očami.

Žiarivo sfarbený dúhový eukalyptus, ktorý pochádza z Novej Guiney, Indonézie a Filipín, má purpurovú, zelenú, červenú a oranžovú kôru. Dal by sa veľmi ľahko prirovnať k balíčku zvýrazňovačov, ktorý sa akýmsi omylom podpísal na kôre stromu.

dúhový eukalyptus

Ide o jediný druh eukalyptu, ktorý prirodzene rastie na severnej pologuli a je jedným zo štyroch druhov eukalyptu, ktorý skutočne rastie mimo Austrálie. Uprednostňuje teplé a vlhké podnebie dažďových pralesov, ktoré sa nachádzajú v juhovýchodnej Ázii.

Ešte viac fascinujúce je to, že kôra v priebehu svojho života mení farbu, čo dodáva stromu jeho kaleidoskopický vzhľad. Pri prvom “predstavení” kôra začína svetlozelenou farbou, no keď dozrieva, zmení sa na červenú, oranžovú a purpurovú, a potom zmení tóny na hnedé. Potom dôjde k preliatiu a celý proces sa začína znova.

dúhový eukalyptus

Chcel by si si doma vypestovať tiež eukalyptus? Na internete určite veľmi ľahko, rýchlo a za relatívne malý peniaz zoženieš aj semená s názvom dúhový eukalyptus. Problém však je, že naše podnebie mu neumožňuje žiť plnohodnotný život, a tak nebude v domácnosti nikdy taký nádherný, ako na fotografiách či v realite vo svojom prirodzenom prostredí.

Ak by si ale hľadal nejakú náhradu, ktorá by sa stala tvojím vlastným skvostom, máme pre teba tip. Eukalyptus vie byť efektný na pohľad, rastú na ňom krásne, striebristé až modrasté listy, ktoré sú presne to, čo potrebujeme. Obsahujú totiž poklad – prírodné silice. Tie ťa môžu zbaviť depresie.

dúhový eukalyptus

Ak sa chceš teda doma pustiť do pestovania eukalyptu, zohnať ho vôbec nebude ťažké. Priprav si dostatočne veľký kvetináč a ak sa tvojmu eukalyptu bude dariť, bude košatieť a rásť. Zhruba každé dva roky ho bude potrebné presadiť, aby mali korene dosť miesta. Záleží na tom, aký si zdatný záhradkár.

A prečo je eukalyptus naozaj dobrou voľbou do domova? Jeho vôňa čistí vzduch po fajčiaroch, ničí baktérie a všeobecne prečisťuje ovzdušie v byte. Okrem toho uvoľňuje nos nielen pri nádche, ale aj astme, pomáha pri bolestiach hlavy a únave. A to stále hovoríme iba o jeho vôni!

Eukalyptus, Drevo, Prírodné

Z eukalyptu si môžeš samozrejme pripravovať vlastné tonikum alebo ho pridávať do domácich mastí, ktoré potom skvele pôsobia na svalové kŕče. Esenciálny eukalyptový olej má tiež mnohostranné využitie ako na inhaláciu, tak napríklad aj na dezinfekciu rán.

 

Zdroj: australiangeographic topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov