TOP 10

TOP10: Najkrajšie národné parky Európy, poznáš všetky?

európy

videní: 2.6K

Pri potulkách po Európe by bola chyba držať sa iba mestských oblastí. Ak nepatríš medzi klasických turistov, mal by si vidieť aj nádherné scenérie v týchto národných parkoch.

Od anglickej oblasti jazier po park Gran Paradiso v talianskych Alpách sú národné parky perfektným spôsobom, ako zažiť a oceniť jedinečnú krajinu, ktorá sa vyskytuje vo všetkých kútoch Európy. Pri plánovaní ďalšieho európskeho tripu sa preto nezabudni zastaviť v jednom z najkrajších parkov v Európe.

10. Oulanka Národný Park

Národný park Oulanka Najkrajšie národné parky Európy

V severnom Írsku nájdeš rozsiahlu zeleň a krásu národného parku Oulanka. Park chráni krajinu obyvateľov Sami, ktorí tu žili a lovili až do 17. storočia. Návšteva parku Oulanka dnes znamená možnosť pešej turistiky po Karhunkierros, ktoré je najobľúbenejšou trekkingovou trasou v celom Fínsku. Medzi ďalšie zábavné akcie v parku patrí zber lesných plodov, jazda na horských bicykloch, kanoistika na mnohých riekach a pobyt cez noc v drevených chatkách, ktoré lemujú park.

9. Národný park Saské Švajčiarsko

Národný park Saské Švajčiarsko Najkrajšie národné parky Európy

Napriek mierne zavádzajúcemu názvu sa Národný park Saské Švajčiarsko nachádza na nemeckých hraniciach neďaleko mesta Drážďany . Bizarné kamenné útvary a nádherný výhľad sú len niektoré z nádherných charakteristík tohto národného parku Európy, ktorý je ideálny na lezenie a turistiku. Aj bez lezeckých schopností budeš môcť navštíviť kultové pamiatky, ako veľkolepý most Bastei a vznešenú pevnosť Königstein, ktorá sa týči 245 metrov nad riekou Labe.

8. Národný park Gran Paradiso

Národný park Gran Paradiso Najkrajšie národné parky Európy

Uprostred Graianských Álp v severnom Taliansku sa nachádza Národný park Gran Paradiso. Pôvodne bol park vytvorený na ochranu kôz pred pytliakmi, pretože táto oblasť mala byť súkromným poľovným revírom. Časť parku je zalesnená a na jeho hraniciach sa nachádza aj niekoľko ľadovcov. Pešia turistika je populárna v celom parku, najmä na vrchol hory Gran Paradiso, a sú tu tiež úžasné výhľady na okolité alpské štíty, ako sú Mont Blanc a Matterhorn.

7. Národný park Durmitor

Národný park Durmitor Najkrajšie národné parky Európy

V Čiernej Hore sa nachádza národný park Durmitor. Obklopený riečnymi kaňonmi sa stal domovom obrovských vrcholov, ktoré sa zdvíhajú pod ostrými uhlami a vytvárajú neskutočnú krajinu kontrastov. Návšteva národného parku Durmitor je obľúbená medzi tými, ktorí chcú vyliezť na hory, obdivovať ľadovcové jazerá, lyžovať alebo dokonca snowboardovať.

6. Loch Lomond a Trossachs Národný Park

Arrochar, West Highlands, Loch Lomond, Škótsko, Jazero

V samotnom srdci Škótska sa nachádza Loch Lomond a národný park Trossachs. Tento národný park je domovom mnohých úchvatných hôr ako Ben More, Be Lomond a Stob Binnein. West Highland Way je turistická cesta cez zámok Lomond, ktorá vedie turistov na niekoľko veľkolepých vyhliadkových miest a ponúka šancu byť na samote uprostred sviežej zelenej krajiny. V parku je niekoľko malých dedín, kde sa môžeš zastaviť na chutné pivo alebo obed v krčme, než sa vydáš na nasledujúcu zastávku.

5. Národný park Ordesa

Na Šírku, Mountain, Vysoké Hory, Príroda, Pyrenees

Pohorie Pyreneje sa rozprestiera na hranici medzi Francúzskom a Španielskom a práve tu nájdeš národný park Ordesa. Park sa môže pochváliť sviežou zelenou dolinou v srdci horských štítov, čo vytvára skutočne nezabudnuteľný výhľad a úžasné turistické chodníky pod tieňom týčiacich sa Pyrenejí. Medzi divú zver, ktorá sa vyskytuje v národnom parku Ordesa, patria jastraby, sovy, horské kozy a svišť.

4. Národný park Vatnajökull

Ľadovec, Island, Sneh, Na Šírku, Islandský, Ľad

Nádherný ostrov sa nachádza na Islande a jeho centrom je ľadovec Vatnajökull. Celý park prekypuje kontrastnými scenériami vrátane zasnežených vrcholov hôr, tmavomodrých riek a dokonca aj niektorých v súčasnosti aktívnych geotermálnych oblastí. Vrcholom parku sú ľadovcové lagúny Jökulsárlón, ktoré sú doplnené ľadovcami, ako aj vodopády Svartifoss a Dettifosis. Najobľúbenejší spôsob, ako spoznať národný park Vatnajökull, je pešia turistika a pre tých, ktorí chcú zostať v parku aj cez noc, existuje nespočet kempov.

3. Národný park Triglav

Národný park Triglav

Solitérny národný park Slovinska je národný park Triglav a obklopuje rovnomenné pohorie Triglav, najvyšší vrchol v krajine. Národný park Triglav sa nachádza v Julských Alpách, čo znamená, že sa môže pochváliť vysokými horami a bujnými dolinami. Voda zohráva v parku rozhodujúcu úlohu, a to tak z geografických, ako aj z turistických dôvodov. Rieky Soča a Sava tečú z parku do Jadranského a Čierneho mora a jazerá v parku sú hlavným lákadlom slovinských obyvateľov, ako aj návštevníkov z celého sveta.

2. Národný park Hohe Tauern

Vhodné, High Alpine Road, Grossglockner, Hory, Alpy

Národný park Hohe Tauern obklopuje pohorie s rovnakým názvom v stredovýchodných Alpách v Rakúsku. Národný park Vysoké Taury je najväčšou prírodnou rezerváciou v Alpách a je domovom tundier, lesov, ľadovcov a vodopádov. Pešia turistika po parku alebo pešia turistika na vrcholky hôr ako Großglockner a Großvenediger sú určite populárne. Rovnako príťažlivé je aj prechádzať sa parkom a preťať hory cez mimoriadne tunely Európy alebo pozdĺž malebnej vysokohorskej cesty Grossglockner.

1. Chorvátsky národný park Plitvické jazerá

Chorvátsko, Plitvice, Vodopád, Cestovanie

Uprostred Chorvátska sa nachádza prekrásny národný park Plitvické jazerá, lesná rezervácia, ktorá je najznámejšia pre svoju sériu 16 pozoruhodných radových jazier. Každé z jazier je spojené vodopádmi a tiahnu sa až k rovnako ohromujúcemu vápencovému kaňonu. Okolo týchto jazier sa navíjajú drevené chodníky. Môžeš tiež vstúpiť do niektorých jaskýň a prezrieť si jazerá z jedinečnej perspektívy cez samotnú skalu.

 

Zdroj: touropia | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov