Zaujímavosti

Smrť herca menom Leslie Howard: 3. časť

Smrť herca menom Leslie Howard

videní: 870

Prinášame pokračovanie – v poradí už tretej časti článku s názvom Smrť herca menom Leslie Howard. V druhej časti spomínaní iní pasažieri, ako Howard či britský ministerský predseda, však nie sú jediní, kto mohol byť nacistickým terčom.

Ďalší možný cieľ nacistov predstavoval Ivan Sharp, priemyselník poverený britskou vládou skúpiť za premrštené ceny volfrám, aby ho nemohli získať Nemci. Nacistom sa tak stal tŕňom v oku a chceli ho zlikvidovať.

Posledná možnosť je, že lietadlo bolo zostrelené nešťastnou náhodou. Niet pochýb, že stíhačky Ju 88 hliadkovali v oblasti Biskajského zálivu, kde poskytovali leteckú podporu ponorkám. V osudové poludnie letka junkerov pátrala po dvoch ponorkách, ktoré mala v pláne doprevádzať do bezpečia. Kvôli zlému počasiu pátrať prestala a miesto toho hliadkovala v okolí.

Pred jednou hodinou poobede stíhačky spozorovali DC-3. po piatich minútach sa chystali zaútočiť. Síce nezaznamenali výsostne znaky, ale podľa tvaru a konštrukcie lietadla poznali, že nejde o nemecké lietadlo, a preto naň strieľali zhora a zdola, dokiaľ sa ľavý motor a krídlo nevznietili.

Až následne veliteľovi letky došlo, že sa jedná o civilné lietadlo, a útok odvolal. Bolo však už neskoro. Lietadlo sa zrútilo do mora a potopilo sa. Túto verziu udalostí predložili traja pamätníci, piloti, ktorí sa do útoku zapojili. Je teda možné, že spanikárili a strieľali zo strachu. Ako je všeobecne známe, stíhačky Ju 88 boli pomalé. Z toho dôvodu mohli posádky zahájiť paľbu, ktorú neskôr ľutovali.

Toto vysvetlenie však má trhliny. Celé mesiace lietali civilné lietadlá z Portugalska do Británie po rovnakej trase, a za celú dobu sa na nich nikto nepokúsil zaútočiť. Civilný stav DC-3 jednoznačne deklarovalo označenie, naviac počasie nebolo nepriaznivé, bolo slnečné. Agenti z Portugalska určite upovedomili abwehr – nemeckú vojenskú spravodajskú službu – že by na palube zrejme mohol byť Churchill, a preto už niekoľko minút po štarte DC-3 dostala letka junkerov rozkaz k okamžitému vzletu.

Pravdu sa nikdy nedozvieme, ale veľmi pravdepodobné je, že Nemci civilné lietadlo zostrelili úmyselne, pretože sa domnievali, že je na palube Chruchill. Leslie Howard a ostatní cestujúci takmer určite zahynuli v dôsledku zámeny totožnosti osôb.

Zdroj: Wiki | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov