Zaujímavosti

Ľudia, ktorí zmenili naše životy 2. časť


videní: 1.3K

Ľudia ako Thomas Edison a Dr. Martin Luther King sú pamätaní po celom svete pre ich úžasné počiny. Ich činy zmenili spôsob, akým myslíme a vidíme náš svet a spôsob, akým žijeme svoje životy. Existujú však ľudia, ktorých činy a životy nie sú dostatočne spomenuté, aj keď boli ohromne priekopnícke. Jedným z príkladov je skutočný vynálezca televízie, ktorého meno nie je také známe, ako by malo byť.

4. Bessie Coleman bola prvou zaznamenanou ženou v letectve

6 ľudí, ktorých príbehy ovplyvňovali náš život viac, ako si uvedomujeme

Aj keď nebola vôbec prvou ženou, ktorá získala pilotný preukaz, v roku 1921 pilotovala svoje vlastné lietadlo ako prvá. Zatiaľ čo veľa ľudí pripisuje Amelii Earhartovej prvú pilotku, je potrebné spomenúť, že licenciu získala 6 mesiacov po Colemanovej. Bessiena vášeň pre lietanie začala potom, čo ju jej brat dráždil, že francúzske ženy môžu lietať, zatiaľ čo ona nie.

Preto sa presťahovala do Paríža, naučila sa francúzsky a prihlásila sa na leteckú školu. V roku 1922 začala robiť letecké výkony a preslávila sa niektorými svojimi trikmi. V roku 1926 bola so svojím mechanikom na lete, keď mali poruchu jedného z motorov. Bessie nemala zapnutý bezpečnostný pás a vypadla z lietadla bez strechy. O život prišla vo veku 34 rokov.

5. Philo Farnsworth je zodpovedný za zrodenie televízie a ľudia to vôbec nevedia

ľudia

Farnsworth navrhol na papieri prvý televízor, keď bol vo veku 14 rokov na škole. Nebol prvým človekom, ktorý experimentoval s výrobou televízora, ale jeho technologický prístup bol konečne úspešný. V roku 1927 ako 21-ročný predviedol prvé dva televízne patenty. Do roku 1938 bola takmer 3/4 všetkých televíznych patentov vytvorená a vlastnená spoločnosťou Farnsworth.

Preto v roku 1939, keď RCA investovala 50 miliónov dolárov do vývoja elektronickej televízie, zaplatili za získanie licencie na používanie Philových patentov. Keď však konečne vytvorili televíziu, nepripísali mu vynález, ale dvom ďalším vedcom. To bolo dôvodom, že ich Farnsworth žaloval a vyhral spor proti RCA pre porušenie autorských práv. Súd tiež požadoval, aby spoločnosť zaplatila autorské honoráre spoločnosti Philo za jeho vynález.

6. Rosa May Billinghurstová bola hrdinkou hnutia Volebné právo. Ľudia ako ona zmenili náš svet.

6 ľudí, ktorých príbehy ovplyvňovali náš život viac, ako si uvedomujeme

Keď bola Rosa veľmi mladá, dostala detskú obrnu, chorobu, kvôli ktorej nemohla chodiť. Musela sa spoliehať na to, že sa jej vozík bude pohybovať, a pomocou neho rozdávala letáky pre hnutie Suffrage. V novembri 1910 sa zúčastnila „ Čierneho piatku “, kde ju policajti odhodili z vozíka. Bola dvakrát zatknutá a odsúdená na väzenie, kde s ňou policajti zaobchádzali zle.

Toto hrozné zaobchádzanie bolo zverejnené a polícia ju nakoniec prepustila. Na demonštrácii v roku 1914 sa Suffragette zrazili s 1 500 policajtmi . Rosa bola opäť políciou zranená, ale našťastie tam bola iná Suffragette, ktorá jej pomohla. Po zabezpečení hlasovania pre ženy prestala byť Rosa politicky aktívna. A ľudia na ňu takmer zabudli.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov