Zaujímavosti

Bitka o Los Angeles – Čo sa vlastne stalo? 5. časť

los angeles

videní: 1.1K

V poradí v piatom článku z minisérie Bitka o Los Angeles, sa pozrieme na to, čo sa vlastne stalo. Totiž podľa oficiálneho povojnového vysvetlenia si ľudia splietli s nepriateľskými lietadlami meteorologické balóny vypustené nad Los Angeles.

Ciele, na ktoré protilietadlové jednotky strieľali, boli v porovnaní s japonskými lietadlami nesporne príliš pomalé. Akonáhle paľba začala, kúdeľ dymu ešte viac sťažoval identifikáciu a vlastne sa ani nemôžeme diviť, že vo všeobecnej panike streľba pokračovala, napriek tomu, že neexistoval dôkaz, že by sa vo vzduchu nachádzali nepriateľské jednotky.

Ako priznal veliteľ brigády operujúcej v oblasti, pôvodne sa domnieval, že na oblohe vidí 15 lietadiel, ale čoskoro si uvedomil, že ho klame kúdeľ dymu z delostreleckej paľby. A niekoľko svedkov tejto intenzívnej streľby poprelo, že by dokázali rozoznať tvar lietadla. Zvláštne taktiež je, že sa domnelé lietadlá nepokúsili oblasť zbombardovať, napriek tomu sa v nej nachádzali cenné vojenské objekty. Stimsonov dohad, že sa lietadlá zaoberali výskumom respektíve prieskumom danej oblasti, síce môže znieť dôveryhodne, ale nie je podložený žiadnym dôkazom. Jeho teória je veľmi nepravdepodobná preto, že väčšina svedkov nepozorovala nepopierateľné známky, že by išlo o lietadlá.

V ďalšej verzii vysvetlenia svedkovia videli tajnú japonskú zbraň prezývanú bombardovací balón fu-go. Toto zariadenie síce bezpochyby existovalo, ale Japonsko ho proti Spojeným štátom nasadilo až v roku 1944. Podľa japonských záznamov sa začalo konštruovať až koncom roka 1942, takže nemohlo byť pri „útoku“ na Los Angeles použité.

Koncepcia používania balónov ako ďaleko nosných zbraní je staršia ako japonské pokusy. Britská štúdia bola objednaná už v roku 1937. na verejnosť sa dostala ako operácia Outward, schválenia sa dočkala v roku 1941 a prvé útočné balóny boli vypustené v marci 1942. uplatňoval isa do vylodenia v Normandii a od ich nasadení sa upustilo v roku 1944. nič nenasvedčuje tomu, že Japonci používali balóny už vo vojne pred projektom fu-go od konca roku 1942, ale nedá sa to však vylúčiť.

Ťažko si však predstaviť, že i tak zlá identifikácia mohla viesť k protilietadlovej paľbe, ktorá trvala hodinu a pól. Úlohu v tejto situácii zohrala taktiež nervozita z vojny a kúdeľ dymu situáciu ešte zhoršil. K tomu prirátajme protichodné vyhlásenia svedkov či vládnych predstaviteľov a živná pôda pre konšpirátorov bola na svete. V rámci záverečnej časti minisérie Bitka o Los Angeles sa spoločne pozrieme na obľúbené mýty a najpravdepodobnejšie vysvetlenie.

Zdroj: armytimestopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov