Zaujímavosti

TOP10+ mýtov o lietaní, ktorým by ste už naozaj mali prestať veriť

lietaní

videní: 1.7K

Strach z lietania niekoho môže dohnať k šialenstvu, ale pokiaľ sa nejedná iba o to, že sa bojíte výšok a veríte niektorému z nasledujúcich bludov, mali by ste sa prebudiť. Tieto veci totižto sťažujú let nielen samotnému jedincovi, ale aj ľudom okolo vás.

Čo ak niekto počas letu otvorí dvere?

Možno ste počuli už báchorky o tom, ako niekto počas letu otvoril dvere a tlak vzduchu všetkých ťahal von. Realita je však iná, na komerčnom lietadle totižto dvere počas letu neotvorí nikto. To by vyžadovalo nadľudskú silu – nepokúšajte sa o to.

Čo ak zrazu odpadne okno z lietadla?

Toto je síce pravdepodobnejšie ako samotný pád lietadla, ale konštrukcia lietadla je na tieto malé otvory pripravená. Sú skvelým prvkom na reguláciu tlaku. Ak aj okno „vypadne“, nemusíte mať strach, že vás vonkajší vzduch vysaje. Treba si len nasadiť kyslíkovú masku a niečím sa zakryť, pretože vám bude zima.

Majú kyslíkové masky vôbec prívod kyslíka?

Konšpirační teoretici vám povedia, že lietadlo stratí tlak, vy stratíte vedomie na 45 sekúnd a behom niekoľkých minút zomriete. My však vieme, že je to absolútna hlúposť. Kyslíková maska prúdi dôležitý chemický prvok do vašich úst po dobu 12 minút, čo je viac než dosť času na to, aby pilot zostúpil do priedušnej nadmorskej výšky.

Vypínate si telefóny a elektrické zariadenia kvôli nerušenia navigácie? Ale kdeže..

Chod telefónu tabletu či iného zariadenia nezasahuje do chodu navigácie lietadla. Pravý dôvod na vypnutie týchto čačiek je, aby ste sa plne venovali vzlietnutiu, pristátiu a bezpečnostným pokynom letušiek. V prípade, že by sa niečo stalo, tak by ste sa kvôli vašej malej zábavke mohli neskoro (alebo vôbec)  zareagovať na vzniknutú situáciu.

Nie, letecký záchod nevypúšťa všetko do ovzdušia a tak nepršia exkrementy..

Je načase upustiť od tejto škaredej fámy. Jediný odpad, ktorý produkuje posádka lietadla a letí von, je voda. A aj to je voda, ktorú používajú letušky v kuchynke.

Palubný vzduch nie je váš nepriateľ

Nedávny prieskum spoločnosti Honeywell ukázal, že viac ako polovica oslovených respondentov si myslí, že vzduch v lietadle je nakazený, pretože zhromažďuje baktérie všetkých pasažierov. Vzduch sa pritom obmieňa každé 3 minúty. Recykluje  sa cez filtre a odstraňuje 95 percent baktérií.

Piloti naozaj nemajú padáky

Kto by chcel v prípade poruchy vidieť svojho pilota letieť v okienku vedľa seba? Ich hlavnou úlohou je totižto chrániť posádku a bezpečne doletieť na miesto určenia. A bolo by naozaj blbé, keby v polovici letu len tak nechal lietadlo vo vzduchu.

Autopilot robí všetku prácu

Naozaj? Zverili by ste svoj život do rúk robota, ktorý nemá absolútne najmenší záujem o vaše pocity? Mnohí ľudia sa domnievajú, že ľudský pilot zasahuje iba pri vzlete a pristávaní. To je ale veľký mýtus. Autopilot totižto nie je ako šofér, ide o pokročilú formu systému GPS, ktorý poskytuje lietadlu neustálu podporu v smere a sledovaní polohy. Ale ten človek je tam stále najpodstatnejší.

Vyhýbajú sa lietadlá Bermudskému trojuholníku?

Každý poznáme prípady zmiznutia niekoľkých lietadiel či lodí práve v tejto záhadnej oblasti. Preto si ľudia často myslia, že tomuto záhadnému trojuholníku sa letecké spoločnosti vyhýbajú. V skutočnosti ale nie sú žiadne obchádzky a let cez túto oblasť je bezpečný ako kdekoľvek inde na svete. A nie, nevypadáva tu navigácia.

Búrka s bleskom lietadlu okrem turbulencie nespôsobí nič

A celkovo sa bleskom v lietadle netreba báť. Väčšina členov posádky dokonca zabúda na hrozbu bleskov vďaka bleskozvodom, ktoré sú zabudované do krídiel a elektrinu rozptyľujú cez chvost. Takže aj keď ste vo vzduchu a vedľa vás je obrovská búrka, pokiaľ nepríde tornádo môžete byť v pohode.

Malé lietadlá nie sú nebezpečnejšie

Pravdepodobne ste už počuli, že malé, súkromné lietadlá sú nebezpečnejšie ako tie veľké, komerčné. V skutočnosti to má ale oveľa viac čo do činenia s pilotom. Nejde o veľkosť trupu, ale o rozsah pilotových skúsenosti. Takže toto je jeden veľký mýtus.

Letušky po vás upratovať lietadlo nebudú!

Naozaj ste si mysleli, že posádka lietadla je ako nočná služba v kine? Ak máte v obľube ukladať odpadky do vrecka na sedadle pred vami, tak vedzte, že ten obal od čokolády je tam možno dodnes. Samozrejme, lietadla sa čistia v hangároch, kedy prejdú absolútnou premenou, ale nie je to v dennom intervale. Uistite sa teda, že nie ste nechutní tvorovia a vezmite si svoje odpadky pri výstupe z lietadla.

Zdroj: rd.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov