Zaujímavosti

Tajomný Hollywood: Vydal viac ako 50 filmov, no nikto nevidel jeho tvár

hollywood

videní: 1.3K

Väčšina filmov režiséra Alana Smitha nestála za zmienku, ale to mu nebránilo vydať 26 hudobných videí a viac ako 50 filmov. V jeho nahrávkach sa aj napriek ničivým kritikám objavili také známe mená ako Brad Pitt, Al Pacino či Anthony Hopkins. Hollywood tak schováva jedno tajomstvo, ktoré sa ti dnes pokúsime ozrejmiť.

Aj napriek jeho zjavnému nedostatku profesionality sa mu podarilo vyrobiť naozaj majstrovské filmy. Čo je tajomstvom tejto nekonzistentnosti tohto režiséra? Je to jednoduché: nikdy žiadne nebolo.

“Narodenie” Alana Smitha

V roku 1969 bol vydaný film Death Arrow. Počas natáčania sa hlavný herec Richard Widmark hádal s režisérom Robertom Tottenom. Keďže nikto nechcel stratiť hviezdu, režisér bol odstránený takmer rok po začiatku natáčania a bol nahradený druhým, Donom Segelom. Na konci práce ale Siegel nechcel dať svoje meno medzi titulky kvôli predchádzajúcej práci Tottena.

Robert Totten tiež odmietol potvrdiť svoje autorstvo pod vydaným filmom, vysvetľujúc, že ​​jeho pôvodný zámer bol úplne zmenený. A tak sa guvernéri riaditeľov Ameriky rozhodli – bude tam meno neexistujúcej osoby.

Bolo navrhnuté meno Al Smith. Bolo to však príliš jednoduché a používané. Takto sa objavil Allen Smithy, z ktorého sa neskôr stal len Alan Smithy (v dvoch verziách – Alan Smithee alebo Alan Smithe).

“Alan” získava na popularite

Na rozdiel od očakávaní, film Death Arrow dostal pozitívne hodnotenia. Slávny kritik Roger Ebert dal filmu 3 z 5 hviezdičiek a zdôraznil, že režisér, ktorý mu nie je známy, prirodzene odhaľuje príbeh. Takmer okamžite bol Alan bol priradený aj k iným filmom – napríklad Fade-in (1968), režírovaný Jadom Taylorom.

A od tej doby, režiséri a dokonca aj producenti, nespokojní s celkovým duchovným posolstvom filmu, skryli svoje meno za obrazovkou s názvom Alan Smithy. S takýmto podpisom prišlo veľa neúspešných filmov, z ktorých väčšina bola v hororovom žánri. Avšak, plodný režisér odvážne zaujal akékoľvek smerovanie: pod jeho sebavedomým vedením vychádzali paródie, drámy, fantázia, akčné filmy, westernové filmy a dokonca aj filmy pre dospelých.

Kto iný sa skrýva pod menom Alan Smith

Mnohé snímky Alana boli úspešné filmy. Pod týmto pseudonymom vyšlo mnoho známych scenárov, ktoré museli byť rozšírené alebo naopak skrátené pre letecké spoločnosti alebo demonštrácie v televízii. Po vykonaní zmien sa nezhodovali s plánom režiséra, a preto bol názov Alana Smitha vložený do kreditov. Takto to bolo aj s nahratou verziou snímok Zoznámte sa, Joe Black  a Vôňa ženy v réžii Martina Brest. 

Medzi režisérmi, ktorí sa uchýlili k použitiu pseudonymu, bolo veľa skutočne talentovaných. Pod rúškom Alana Smitha boli filmy vyrobené v rôznych časoch takými režisérmi ako Paul Bogart, Rod Holcomb či Rick Rosenthal. Pre editované verzie filmov Fight (1995) a Own Man (1999) od Michaela Manna bol tento pseudonym tiež známym pojmom.

Najväčšiu originalitu preukázal William Friedkin, ktorý vo verzii upravenej pre káblovú televíziu s názvom „Alan von Smithy“ podpísal film „Guardian“ (1990).

Okrem toho sa producenti, scenáristi, kameramani, filmoví redaktori, režiséri videoklipov, komici, postavy videohier a hlasoví herci uchýlili k službám neekonfliktného Alana Smithyho.

Kreatívny západ slnka plodného režiséra

Takéto bohaté tvorivé dedičstvo tajomného režiséra zaujalo mnoho filmových fanúšikov. Začali vymýšľať svoje verzie o Alanovi a jeho meno sa stalo synonymom filmu, v ktorom sa niečo pokazilo. Filmy vyrobené pod jeho vedením boli spočiatku vnímané ako neúspešné a nezaujímavé. Niektorí režiséri, napriek zákazu hovoriť o používaní pseudonymu, o ňom verejne diskutovali .

Posledným hitom pre tohto ducha bol však film Burn, Hollywood, Burn, ktorý bol vydaný v roku 1998 . Film vznikol v štýle pseudo-dokumentárnych filmov a rozprával o režisérovi Alanovi Smithovi, ktorý film natáčal, a aký bol neúspešný. Zúčastnili sa v ňom traja skutočne silný herci – Jackie Chan, Whoopi Goldberg a Sylvester Stallone.

Film ale nedopadol tak dobre ako sa čakalo. S rozpočtom 10 miliónov dolárov sa filmovému štábu vrátilo vďaka kinám iba 52 tisíc dolárov, čo znamená, že film bol riadny prepadák.

Hlavná myšlienka filmu však nezostala nepovšimnutá a odvtedy sa pod pseudonymom Alan Smith nikto zbytočne neskrýval. V roku 2000 bola kariéra tohto sveto-neznámeho režiséra ukončená. 

Zdroj: Adme.ru | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov