Zaujímavosti

Ľudské telo: 7 unikátov, ktoré nás robia zraniteľnými

Ľudské telo: 6 unikátov, ktoré nás robia zraniteľnými

videní: 1.6K

V určitom bode histórie sa človek vyhlásil za vrchol stvorenia. Ale dnes vedci vo svojich štúdiách neustále dokazujú opak, pretože nachádzajú vždy nové nedostatky v našom tele. Mnohé z týchto nedostatkov sú zle kombinovateľné s moderným životným štýlom. Bez toho, aby sme to vedeli, platíme vysokú cenu za neobmedzený prístup k vysoko kalorickými jedlám a za možnosť nepohnúť sa z kresla celý deň. Aké Achillove päty teda má ľudské telo?

1. Chôdza

Ľudstvo platí za možnosť chodiť na dvoch nohách a to zakriveniami, prietržami a inými chorobami. Keď sa narodíme, stavce sú spojené len chrupavkou, neskôr sa musia zrásť dokopy. Stáva sa, že tento proces sa nedokončí, čo môže viesť k dysfunkcii chrbtice a silnej bolesti.

Spodná časť chrbta dostáva zabrať najviac, pretože je denne pod tlakom z vyššie umiestnených orgánov. A ak trpíte obezitou, potom sa situácia zhoršuje. Radikulitída a osteochondróza sú choroby z povolania ľudí, ktorých aktivita je spojená so zvýšenou fyzickou námahou.

Ďalším nepríjemným dôsledkom vzpriamenej chôdze je ochorenie nôh. Viac ako polovica svetovej populácie trpí plochými nohami. Deformita chodidla prináša nepohodlie a bolesť a negatívne ovplyvňuje nadložné časti: kolená, boky a chrbticu.

2. Duálna funkcia niektorých orgánov

Reprodukčné orgány sa používajú v kombinácii na odstránenie odpadu, čo zvyšuje riziko infekcie a zápalu. Muži sú menej šťastní – ich citlivé orgány sú viac “vonku”, čo predstavuje veľmi zraniteľný cieľ. A zápal prostaty, cez ktorý prechádza močová trubica, vedie k porušeniu oboch dôležitých funkcií.

Okrem toho nemôžeme hovoriť, žuť a dýchať súčasne. Faktom je, že ľudský hrtan je blízko pažeráka, takže kus jedla sa môže dostať do nesprávneho miesta. Našťastie bola príroda prívetivá aspoň k deťom. V prvých mesiacoch života sa hrtan nachádza výrazne nad pažerákom a až potom naň padá. Preto novorodenci môžu dýchať nosom a súčasne prehĺtať.

3. Porucha srdca a obličiek

Telo jasne reaguje na akékoľvek zmeny parametrov. Napríklad, ak je množstvo cirkulujúcej krvi znížené, obličky začnú zachytávať tekutinu a soľ. Toto bolo odôvodnené v skorších časoch, keď zranenia viedli k významnej strate krvi. Dnes je najčastejšou príčinou zníženého objemu krvi infarkt myokardu. V tomto prípade zadržiavanie tekutín slúži len ako priťažujúci faktor, ktorý vedie k edému a srdcovému zlyhaniu.

4. Slabé žily

Krv prechádza žilami do končatín a stúpa späť, prekonávajúc gravitačnú silu spôsobenú venóznymi chlopňami. Oslabujú sa však kvôli dedičnej predispozícii alebo zlému spôsobu života. Potom sa krv hromadí v žilách, kvôli tomu expanduje a preniká cez kožu. Bolesť a ťažkosť v nohách – to nie sú najhoršie následky kŕčových žíl , oveľa nebezpečnejšia je tvorba krvných zrazenín, ktoré upchávajú cievy.

Nadmerný prietok krvi ovplyvňuje nielen končatiny. Stáza krvi v panvových orgánoch poškodzuje črevné cievy a vedie k chorobám zo sedavého povolania vodičov a administratívnych pracovníkov.

5. Evolučný systém akumulácie tukov

Energiu z potravín telo vynakladá na udržiavanie životne dôležitej činnosti a jej prebytok sa uchováva. Tuky čiastočne vstupujú do pečene a svalov, ale ak je nadbytok impozantný, pomocou hormónu inzulínu sa premieňa na telesný tuk. Ak drasticky znížite počet prichádzajúcich kalórií, obozretný orgán zapne režim alarmu a začne spotrebovávať všetko, čo je na sklade.

Toto je veľmi zjednodušený opis mechanizmu, ktorý pomohol našim predkom prežiť v dobách hladu. Ale v dnešnom svete, kde je kalorické jedlo dostupné na každom kroku, nám schopnosť odložiť jedlo do budúcnosti prináša veľa problémov.

6. Recidivujúci laryngeálny nerv

V našom tele je nerv, ktorý prechádza z mozgu do aorty, ohýba sa okolo neho a potom sa vracia do hrtanu. Prečo je to také zložité? Faktom je, že náš vzdialený predok bol ryba, ktorej hrtan sa nachádzal vedľa mozgu a nerv smeroval priamo k nemu. V priebehu evolúcie sa orgány posunuli a nervy nasledovali srdce hlboko do tela. Takto sa vyvíjajú všetky cicavce a táto konštruktívna vlastnosť je v žirafe obzvlášť zábavná.

7. Štikútka

Kedysi dávno v dávnych dobách existovali bytosti, ktoré mohli dýchať pľúcami aj žiabrami. Hlboký nádych im umožnil prehltnúť veľa vody naraz a ostrý dych, ktorý nasledoval, zavrel dýchaciu medzeru, aby voda vošla do žiabier. V súčasnosti tento mechanizmus pomáha pulke a niekoľkým druhom lungfish rýb. Ale ľudom štikútka prináša len nepríjemnosti.

Zdroj: Adme.ru | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov