Tipy a triky

Morzeovka: Ako rýchlo sa zvládneš naučiť základy Morseovej abecedy?

morzeovka

videní: 7.1K

Ak aj ty v týchto dňoch vysedávaš doma a prechádzaš sa maximálne tak z gauča do chladničky, využi čas strávený doma na získanie nových schopností. Morzeovka by mohla byť ideálnou zábavkou minimálne pre tvoje mozgové závity, ktoré teraz zrejme umierajú nudou.

Morseova abeceda, hovorovo morzeovka, je sústava telegrafných signálov zodpovedajúcich písmenám, čísliciam a iným znakom, ktoré sa používajú pri písaní. V grafickom prevedení je to sústava bodiek a čiarok. Používala sa a stále používa predovšetkým v telegrafii, ale môžeš ju použiť prakticky v každej komunikácii, kde je možné zrakom, sluchom alebo hmatom rozlíšiť dané signály.

Naučenie sa Morseovej abecedy si vyžaduje bystrú hlavičku, ktorá dokáže priradiť jednotlivé signály k písmenám a čísliciam. Teda, ak by si ju chcel ovládať na vysokej úrovni. Nižšie uvedené kódy sú takzvanými medzinárodnými kódmi morzeovky. Existujú totižto ešte dve verzie, americká a kontinentálna, ktoré pri zapisovaní používajú iný špecifický kód, respektíve obsahujú niektoré symboly navyše. Rýchlosť komunikácie sa pohybuje od 60 do 250 znakov za minútu. Morseovu abecedu vymyslel vynálezca, sochár a maliar Samuel Morse v roku 1844.

Ako si najrýchlejšie zapamätať jednotlivé kódy?

Obľúbenou a medzi amatérmi využívanou metódou, ako si rýchlo zapamätať kódy pre jednotlivé písmená, je naučenie sa takzvaných pomocných slov. Tie si vyberieš tak, aby svojím začiatočným písmenom, počtom slabík aj dĺžkou vyslovenia slabík odpovedali danému písmenu, počtom znakov kódu a ich dĺžke. Tento spôsob je ale efektívny iba pri krátkodobom používaní a v budúcnosti ta bude miasť a zdržovať, pretože si vždy vybavíš to jedno slovo.

Ak ti nejde tak o rýchlosť, ako o kvalitu, morzeovka sa dá naučiť najlepšie počúvaním a čítaním konkrétnych kódov. Ak sa budeš chcieť učiť naozaj efektívne, toto je síce zdĺhavejší spôsob, ale tvoj mozog postupom času bude nasávať signály ako špongia. Kto vie, možno časom budeš aj v čvirikaní vrabcov počuť nejaké skryté slová a komunikáciu. K tomu účelu môžeš použiť jeden z mnohých programov, ktoré sú určené na výučbu Morseovej abecedy.

Morzeovka: Ako rýchlo sa zvládneš naučiť základy Morseovej abedecy?

 

Zdroj: wikipedia topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov