Tipy a triky

Nevieš zohnať droždie? Vyrob si doma vlastný kvások a budeš za vodou


videní: 1.6K

Zdá sa, že droždie sa v posledných týždňoch stalo žiadaným tovarom, ktorý sa na regáloch dlho neohreje. Prečo si ale radšej neskúsiš doma vyrobiť vlastný kvások?

Pandémia COVID-19 v nás vyvolala určitú spolupatričnosť, pretože tisíce ľudí darovali peniaze, čas a úsilie na pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú. U niektorých ale táto rovnica vyvolala efekt hromadenia vecí, čo je aj trošku vtipné.

Hoci sa skupovanie toaletného papiera, dezinfekčných prostriedkov a tovaru, ktorý má dlhú trvanlivosť, zdá byť trochu logické, ľudia ostávajú v obchodoch zaskočení, keď nevedia zohnať droždie alebo kvasnice. Myslíš, že sa v tom tí ľudia kúpu? Ak si sa aj ty rozhodol spraviť si domáci chlebík alebo pizzu a nezohnal si všetko potrebné, nezúfaj. Kvások si môžeš v pohode vyrobiť v pohodlí svojho domova.

Nevieš zohnať droždie? Vyrob si doma vlastný kvások a budeš zásobený

Kvások poznali už naše staré a prastaré mamy. Chlieb či pečivo piekli z doma pripraveného kvásku, ktorému dali všetku lásku a starostlivosť. Pozitívne účinky na zdravie pritom veľmi neskúmali, bolo pre nich prirodzené a veľmi jednoduché piecť domáci chlieb z kvásku. Neskôr vzniklo droždie, a tak sa tradičné kváskovanie dostalo do úzadia. Pre gazdinky bolo časovo úspornejšie nechať droždie napučať v mlieku a za krátky čas pripraviť kysnuté cesto.

Má to svoje výhody

Po zmiešaní múky s vodou sa počas niekoľkých dní a uskladnení kvásku pri určitej teplote prebudia v múke prirodzené baktérie. Tie sa vďaka sacharidom ďalej rozmnožujú, pričom vytvárajú oxid uhličitý a kyseliny. Jednou z nich je kyselina mliečna, ktorá pôsobí ako prirodzený konzervant. Proces kvasenia zároveň rozkladá lepok na jednoduchšie látky, ktoré dokáže náš organizmus ľahšie stráviť.

Nevieš zohnať droždie? Vyrob si doma vlastný kvások a budeš zásobený

Okrem toho dokáže ľudský organizmus z kváskového pečiva získať potrebné vitamíny či minerály. Vypestovaný materský kvások obsahuje približne 50 druhov baktérií, ktorých je spolu niekoľko miliónov. Ďalšou výhodou kváskovania je možnosť pečenia chleba z prirodzene bezlepkových múk (ryžová, pohánková, tapioková, amarantová,…), obľubujú ho preto aj celiatici. Výber je len na tebe.

Ako na to?

Na založenie kvásku potrebujeme sklenený pohár s uzáverom, múku a vodu. Múku môžeme použiť podľa vlastnej preferencie – kto uprednostňuje klasickú, môže použiť pšeničnú múku. Zdravšími alternatívami sú napríklad špaldová či ražná múka. Prvý deň zmiešame 2 polievkové lyžice vody a 1 polievkovú lyžicu múky (ráno) a večer do pohára pridáme ďalšie 2 polievkové lyžice vody a 1 PL múky. Pohár necháme voľne položený na kuchynskej linke – neschovávame ho do chladničky ani ho zbytočne neprehrievame napríklad uložením v blízkosti zdroja tepla.

Post ImageNevieš zohnať droždie? Vyrob si doma vlastný kvások a budeš zásobený

Takto postupujeme 3 dni – vždy kvások prikŕmime ráno a večer rovnakým množstvom vody a múky. Štvrtý deň si z kvásku odoberieme približne 50 g a opäť ho „prikŕmime“ – dvakrát za deň pridáme 2 PL múky a 2 PL vody. Od piateho dňa až po dokonalé vykysnutie kvásku (cca. 10-ty deň) pridávame raz za deň 2 PL múky a 2 PL vody. Z hotového materského kvásku si odoberieme 2-3 PL do zaváraninového pohára, ktorý si odložíme do chladničky. Z tohto kvásku sa postupne pečie chlieb, pečivo či koláče – vždy pri pečení z kvásku odoberieme 1-2 PL a opäť kvások prikŕmime.

Zdroj: thekitchn topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov