Zaujímavosti

Ktorá je najväčšia opustená výrobná fabrika na svete?


videní: 1.7K

Packard Automotive Plant je bývalý výrobný automobilový závod, ktorý sa nachádza v Detroite. Ako ale táto fabrika skončila opustená?

Samotná fabrika sa skladá z 325 000 metrov štvorcových, ktoré navrhol Kahn Associates s použitým produktov spoločnosti Trussed Concrete Steel Company. Závod Packard bol otvorený už v roku 1903 a v tom čase bol považovaný za najmodernejšie zariadenie na výrobu automobilov na svete. Komplex zamestnával 40 000 ľudí, vrátane kvalifikovaných remeselníkov, ktorí sa zapájali do viac ako 80 remesiel.

Kde je najväčšia opustená výrobná fabrika na svete?

Výrobný komplex sa zatvoril v roku 1958, hoci v ňom iné podniky aj potom ešte využívali priestory na skladovanie až do konca 90. rokov. Neskôr sa budovy komplexu využívali na hosťovania techno večierkov, pretože takéto miesto má silnú atmosféru. Posledný nájomca – Chemical Processing – tu zostal až do roku 2010, no potom sa po 52 rokoch rozhodol vypratať svoje priestory.

Od svojho opustenia bola fabrika rajom pre graffiti umelcov, mestských prieskumníkov, hráčov paintballu a zlodejov. Jedným z tých horších incidentov bolo, že vandali vytlačili sklápač zo štvrtého poschodia. Turisti a jeho návštevníci kúsok po kúsku celý komplex rabovali. Takže by bolo veľmi ťažké ho obnoviť. Napriek dlhoročnému zanedbávaniu ale zostali železobetónové konštrukcie väčšinou nedotknuté a štrukturálne zdravé.

Kde je najväčšia opustená výrobná fabrika na svete?

Niektoré časti z vrchných poschodí sa zrútili alebo boli kvôli bezpečnosti zbúrané, no doteraz ležia v troskách areálu. V dôsledku daňovej kriminality bolo v septembri 2013 ponúknutých do aukcie 43 parciel, ktoré tvoria závod. Vyvolávacia cena bola 975 000 dolárov, no nikto sa nečudoval, keď sa neprihlásili žiadni potenciálni záujemcovia.

A tak to skúsili znova. Ďalšia aukcia sa konala v októbri 2013, no tentokrát stanovili vyvolávaciu cenu na 21 000 dolárov alebo 500 dolárov za jednu parcelu. Táto ponuka už mala oveľa vyšší úspech a aukcia bola uzavretá s konečnou sumou 6 038 000 dolárov, ktorú predložila doktorka Jill Van Horn, lekárka z Texasu. Jej cieľom bolo spojiť sa s veľkými korporáciami a spraviť z tohto komplexu opäť pulzujúce srdce Detroitu.

Kde je najväčšia opustená výrobná fabrika na svete?

Mesto Detroit sa zaviazalo podať žalobu na zbúranie alebo zabezpečenie majetku. V apríli 2013 bolo oznámené verejnosti, že v tejto lokalite sa bude natáčať Low Winter Sun AMC. V júni 2018 tu Grand Tour natočil svoju prvú epizódu tretej sezóny.

Kde je najväčšia opustená výrobná fabrika na svete?

V závode sa dokonca nachádzal aj most, ktorým sa údajne prepravovali vyrobené vozidlá. V roku 2019 sa ale zrejme svojou vlastnou gravitačnou silou zrútil. Komplex v súčasnosti prechádza prestavbou v hodnote 300 miliónov dolárov. Bude ako nová fabrika, no s iným využitím. Mali by tu vyrásť kancelárie aj obchody, no bude to trvať ďalších 10 rokov. Nájdu sa ale aj skeptici, ktorí tvrdia, že je to zasa iba ulieváreň peňazí a o 10 rokov to tu bude vyzerať rovnako.

 

Zdroj: foxnews topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov