Zaujímavosti

Bol človek skutočne na Mesiaci? (2. časť)

mesiaci

videní: 5.5K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Bol človek skutočne na Mesiaci? Ako už z názvu vyplýva, snažíme sa zhrnúť základné fakty o lete na mesiac. V rámci druhej časti článku sa spoločne pozrieme na niekoľko nejasností, ktoré oplývajú misiu Apollo XI., ale aj na iné fámy, ktoré neustále „bežia“ v éteri.

Po tom, ako sa Rusom ako prvým podarilo dostať prvú družicu na obežnú dráhu Zeme a následne prvého človeka do vesmíru, boli Spojené štáty americké viac než motivované tieto úspechy dobehnúť, respektíve prekonať.

V dejinách Spojených štátov amerických to bolo nepokojné obdobie plné neúspechov, medzi ktoré patrili katastrofálna invázia do Zálivu svíň na Kube, Vojna vo Vietname alebo atentáty na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Americký národ potreboval niečo, čo by pozdvihlo vlasteneckého ducha. Niektorí pochybovači sa domnievajú, že práve preto došlo k zinscenovaniu pristátia na Mesiaci.

Skeptici vesmírneho programu Apollo XI kladú hlavne tieto otázky: Prečo nezanechal modul hlboké stopy? Stroj vážil 17 ton a na fotografiách vyzerá, že po ňom ostali plytšie stopy ako po astronautoch. Tiež nie je vidieť, že by motor modulu vytvoril pri pristávaní kráter. Prečo vlajka na fotografiách a videozáznamoch veje, hoci na Mesiaci nefúka vietor? Argumentom proti tejto nejasnosti je skutočnosť, že vodorovná zasúvacia žrď bola rovnako dlhá ako vlajka, ale astronautom sa ju nepodarilo celkom vysunúť. Mnoho ľudí si myslí, že fotografie zachytávajúce astronautom na Mesiaci sú falošné. Odporcovia tvrdia, že tiene, ktoré na snímkach vidno, nezodpovedajú dopadu svetla zo Slnka ako z jediného zdroja. Navyše dodávajú, že takéto tiene vznikajú len vtedy, keď osoby osvetľuje viac zdrojov svetla. Vyzerá to, akoby scénu osvetľovali reflektory.

Na fotografiách nevidno iné hviezdy, čo protirečí vyjadreniu Jurija Gagarina, ktorý opisoval ostatné vesmírne telesá ako veľmi žiarivé. Skeptici sú toho názoru, že hviezdy neumiestnili na fotografie zámerne, aby sa vyhli riziku, že niekto odhalí ich nesprávne rozmiestnenie. V dokumentárnom filme Brita Davida Percyho s názvom Čo sa stalo na Mesiaci? Sa hovorí o tom, že pohoria v pozadí fotografií z Mesiaca majú rovnaký tvar a sklon.

Dokonca existujú názory, že rovnaké pohoria sú aj na záberoch z neskorších misií Apollo, čo by dokazovalo, že ide len o kulisy vo filmovom štúdiu. V dokumente sa uvádzajú aj dôkazy, že autori montáže použili na napodobenie skokov v prostredí so šesťnásobne slabšou gravitáciou laná.

Zdroj: interestingengineeringtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov