Zaujímavosti

TOP10 Káva a zaujímavosti, ktoré by mal poznať každý milovník tohto nápoja

káva

videní: 1.2K

Ak patríte medzi tých ľudí, ktorý si svoj deň nedokážu predstaviť bez šálku kávy, tak toto je niečo pre vás. Podebatujte si o tom, ktoré z týchto faktov poznáte! Káva je jednoducho pre niektorých ľudí nevyhnutnou súčasťou rána, prípadne dňa.

Je to druhá najväčšia obchodovaná komodita na svete. Surová ropa je na prvom mieste. Káva sa konzumuje vo veľkých množstvách, čo z nej robí najobľúbenejší nápoj po vode. Jej hodnota na celom svete presahuje 100 miliárd dolárov.

Havaj je jediný americký štát, v ktorom sa pestuje káva. Dobré podmienky na pestovanie kávy si vyžadujú vysokú nadmorskú výšku, tropické podnebie a bohatú pôdu. Existuje iba jeden štát, a to Havaj, v ktorom sa dokáže vypestovať kávu.

Kávu objavil pastier kôz. Hovorilo sa, že kávu objavil pastier kôz v Etiópii, keď videl svoje kozy jesť zrniečka kávy. Potom pozoroval ich zmeny správania. Získali vysoké množstvo energie a v noci nespali. Pastier sa podelil o svoje zistenia s miestnymi mníchmi a potom, čo sa napili kávových zŕn zistili, že môžu zostať hore celú noc a modliť sa.

Káva pomohla aj olympijským športovcom. Brazília si nemohla dovoliť poslať svojich atlétov do Los Angeles na olympijské hry v roku 1932, takže ich vláda naložila na loď plnú kávy, ktorá sa predávala po ceste.

Káva je v Mekke zakázaná. Keďže ľudia v Mekke verili, že káva stimuluje radikálne myslenie a nečinnosť, v roku 1511 ju zakázali predávať aj konzumovať.

Pridajte šľahačku a udržte svoju kávu dlhšie teplú. Káva totižto zostáva teplá o 20 % dlhšie, keď pridáte tento chutný krém.

Rozvod kvôli káve? V starej arabskej kultúre sa žena mohla rozviesť s manželom iba vtedy, ak sa jej nepáčila káva ktorú uvaril.

Slovo espresso pochádza z taliančiny a znamená vyjadrené alebo vynútené. Espresso sa vyrába pomocou veľmi horúcej vody pod vysokým tlakom jemne mletej kompaktnej kávy.

Káva je ovocie. Kávové zrná rastú na kríkoch. V skutočnosti sú to bobule, takže ide o ovocie. Existujú dve odrody. Červené fazule majú príjemnejšiu vôňu a sú menej kyslé. Používajú sa na výrobu ľahšej kávy. Čím dlhšie sa pražia, tým sú zdravšie. Káva bez kofeínu pochádza z chemického procesu, pri ktorom sa kofeín z fazule vyberie. Kofeín sa potom často predáva spoločnosti Coca-Cola.

Najdrahšia káva sa vyrába z hovädzieho mäsa a volá sa Kopi Luwak. Pochádza z Indonézie a je vyrobená z fazule strávenej ázijským dobytkom Palm Civet. Jeho cena sa šplhá od 350 eur za kilogram.

 

Zdroj: agibootopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov