Zaujímavosti

Sporná pandémia chrípka typu A – 1. časť

pandémia

videní: 1.4K

V nasledujúcom dvojdielnom článku sa spolu pozrieme na leto v roku 2009, kedy bola vyhlásená chrípková pandémia. Štáty zbytočne investovali miliónové sumy do vývoja protilátok. Planý poplach poškodil dôveryhodnosť zdravotníckych inštitúcií a podozrenie padlo na farmaceutické spoločnosti. Aj v súčasnosti svet zažíva paralelnú situáciu. Vidíte spoločné znaky?

Pri snahe dokázať pravdu sa podozrievaví ľudia často postarajú o šírenie informácií, ktoré vykresľujú, ako hlavy štátov a rôzne korporácie zakrývajú skutočnosť a verejnosti podsúvajú klamlivé verzie udalosti. Každú správu, príhodu alebo fakt overujú v archívoch, neustále požadujú dôkazy a zbierajú svedectvá, aby dokázali, že verejnosti niekto podsúva nepravdy (aj keď niektoré sú nepravdepodobné a zveličené). Niektoré z teórií majú silný sugestívny vplyv, ktorý významne pôsobí na ľudí aj dnes. Ide napríklad o domnienku, že ľudia nikdy nepristáli na Mesiaci. Existuje množstvo argumentov, ktoré poukazujú na to, že ozbrojené sily a vláda Spojených štátov amerických všetko zinscenovali, aby presvedčili spoločnosť, že 20. júla 1969 počas misie Apollo XI kráčal Neil Armstrong po Mesiaci. Hoci väčšina podobných teórií je založená na pochybných argumentoch, všetky priťahujú pozornosť verejnosti, ktorá sa následne dostáva do víru otázok, odpovedí, faktov a dôkazov.

Štáty po celom svete spozorneli, keď sa v roku 2009 objavili správy o obávanej chrípkovej pandémii. Mali ísť o nový poddruh vírusu chrípky, voči ktorému nie je ľudský organizmus imúnny a hrozilo, že napadne veľké množstvo osôb. Tento nový vírusový kmeň vznikol skrížením dvoch prasacích vírusov a určitých častí vtáčieho a ľudského vírusu. Príznaky bežného alebo sezónneho chrípkového ochorenia sa veľmi podobali pandemickým príznakom, ktoré spôsoboval vírus H1N1, pričom pôvodcu nákazy bolo možné určiť len laboratórnymi testami. Keďže sa chrípka rozšírila v niekoľkých štátoch zároveň, okamžite sa začala pokladať za pandémiu. 11.júna 2009 zvýšila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) výstražný stupeň pandémie chrípky z 5 na 6. Dôvodom bola aj vysoká miera prenosnosti choroby. Tak ako v prípade sennej chrípky, aj vírus chrípky typu A sa šíri z osoby na osobu hlavne vzduchom, a to v slinách a v hlienoch, ktoré človek vylučuje, keď rozpráva, kašle alebo kýcha. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Sporná pandémia chrípka typu A.

Zdroj: bbcitopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov