Zaujímavosti

Ktorý vrt na Slovensku je najhlbší? Vedel si, že máme aj ropný prameň?


videní: 4.1K

Vieš, kde na Slovensku nájdeš ten najhlbší vrt alebo ropný prameň? K obom sa dostaneš príjemnou prechádzkou a zistíš na vlastnej koži, aká je príroda inteligentná.

Dosiaľ najhlbší vrt do zemskej kôry bol vyhĺbený pri meste Zapoľarnyj v Ruskej federácii na polostrove Kola. Práce na ňom sa začali 24. mája 1970 a skončili v roku 1989, kedy dosahoval hĺbku 12 262 m, teplota v navŕtanej kaverne bola asi 1100 °C. Táto hĺbka je zapísaná v Guinessovej knihe rekordov ako najhlbší vrt sveta.

Geofyzikálne meranie vo vrtoch (karotáž) predstavuje súbor geofyzikálnych metód, ktorých cieľom je získať informácie o geologických a fyzikálnych vlastnostiach hornín a kvapalín, ktoré sú preťaté vrtom. Tieto merania zahŕňajú rôzne spôsoby prieskumu vrtu, od bežnej vizuálnej analýzy vrtných jadier, ktoré boli vytiahnuté na povrch, až po geofyzikálne merania analytickými prístrojmi, ktoré sú spúšťané do vrtu.

Najčastejšie sú tieto merania realizované pri prieskumných vrtoch hľadajúcich ropu, plyn, podzemnú vodu, rudy či iné nerastné suroviny, alebo pri environmentálnom a geotechnickom prieskume. Vrtmi sa tak často získavajú in situ vzorky vody, pôdy, alebo vrtné jadrá hornín, ktoré sú potrebné pre ďalší laboratórny výskum.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ropný vrt

Vrty kolmé na zemský povrch sú často využívané aj ako studne pre získavanie pitnej vody alebo termálnej vody, kedy je vo vyhĺbenej šachte inštalovaná vertikálna trubka -pažnica a výstuž, ktorá zabraňuje zrúteniu jej stien.

Kde na Slovensku sa nachádza vrt, ktorý je najhlbší?

Za najhlbší vrt na našom území je považovaný vrt Šaštín 12 z roku 1975. Má hĺbku 6 505 metrov a bol vyvŕtaný vrtnou súpravou 3DH Rumunskej výroby s nosnosťou 320 ton. Vrtmajstrom na nej bol E. Bolebruch a túto rekordnú hĺbku doteraz nikto neprekonal.

Pre porovnanie, najhlbší ropný vrt na svete má 3 kilometre, čo je dostatočná hĺbka na ťaženie ropy. Shell postavil pred niekoľkými rokmi modernú plávajúcu plošinu so skladovacím zariadením a prekladiskom ropy. Aj Slovensko sa môže pochváliť ropným prameňom!

Na Kysuciach neďaleko Turzovky spod zeme vyviera veľmi kvalitná ropa.  Zachoval sa ako jediný z podobných menších povrchových výverov ropy v strednej Európe – Korňanský ropný prameň. Je to prirodzený povrchový výver ropy s občasnými výronmi samozapaľujúceho sa metánu.

V roku 1984 bol Korňanský ropný prameň vyhlásený za prírodnú pamiatku. V minulosti ropu z prameňa miestni obyvatelia používali na mazanie vozov, obuvi, na svietenie a tiež na liečenie kožných chorôb dobytka. Dodnes sa traduje, že prameň vraj objavil pytliak Žúbor, keď naháňal lesnú zver a tiež, že „čiernu vodu“ chodia v noci piť čerti z okolitých lesov. 

Zdroj: planetslovakia topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov