TOP 10

10+ dôkazov, že nemáme tušenie, odkiaľ v skutočnosti pochádza naše jedlo

jedlo

videní: 2.0K

Istý otec sa raz spýtal svojej dcérky, či vie, odkiaľ pochádza káva. Jeho dievčatko múdro odpovedalo: “Z plechovky samozrejme!” No vedel by si, odkiaľ pochádza ostatné jedlo? 🙂

Ak sa nad tým zamyslíme, existuje množstvo rôznych potravín s jedinečným pôvodom, ktoré považujeme za samozrejmosť takmer každý deň. Či už je to korenie z inej oblasti sveta, alebo kofeínový nápoj, bez ktorého si mnoho z nás nedokáže predstaviť deň. Mnohé z týchto potravín pochádzajú z oblastí, kde vládne detská práca, otroctvo a zlé pracovné prostredie. Dajme ale politiku na stranu a venujme sa skutočnému pôvodu jedla na našich tanieroch.

1. Sezamové semienka

odkial_pochadza_jedlo_1

Wikipedia

Sezam je kvitnúca rastlina, ktorá je pôvodom z tropických oblastiach blízko rovníka. Krajiny, ktoré sú najväčšími výrobcami sezamových semien na svete, sú India a Sudán. Je to jedna z najstarších známych olejných plodín na svete!

2. Pistácie

Pistácie sú členmi rodiny kešu a pochádzajú z oblastí okolo Strednej Ázie a Stredného východu. Pistácie sú vlastne semenom stromu, ktoré pochádza z krásnej kvetiny.

3. Vanilka

Jedna z našich obľúbených prísad pochádza, prekvapivo, z kvitnúcich rastlín orchideí. Tento druh sa pestuje po celé stáročia a pochádza z Mexika. Spomeň si na to, keď budeš najbližšie jesť vanilkovú zmrzlinu!

4. Kiwi

Kivi rastú na viniciach, rovnako ako hrozno. Kiwi sa pestuje prakticky všade na svete, vrátane Číny, Talianska, Nového Zélandu, Čile, Grécka a Francúzska. Ovocie je pôvodom Číny a pôvodný názov populárneho ovocia bol “čínske egreše”.

5. Arašidy

TessGarcia

Mnohí z nás si neuvedomujú, že podzemnica olejná je vlastne celkom dobre vyzerajúca kvetina. Semenami podzemnice olejnej sú arašidy, ktoré obsahujú vysoký podiel oleja (zrejme odtiaľ prívlastok olejná :)). V roku 2014 bolo celkovo vypestovaných a distribuovaných približne 42 miliónov ton. To je skutočne veľa arašidov. Pestuje sa prevažne v subtropických oblastiach.

6. Ružičkový kel

Pôvod tejto bizarne vyzerajúcej rastliny je v Belgicku. Je to príbuzná kapusty, avšak nemiesto toho, aby rástla v zemi, táto rastlina vyrastá smerom hore.

7. Mandle

Mandľovník je druh stromu, ktorý je typický pre Blízky východ a časti Severnej Ameriky. Samotné semeno rastie v plodoch s tvrdou škrupinou,. Ver tomu alebo nie, mandle majú bližšie k broskyniam ako k orechom.

8. Škorica

Toto korenie pochádza z vnútornej kôry stromov nazývaných škoricovníky. Škoricu pozná ľudstvo už dlho. Prvá zmienka o nej pochádza z roku 2000 pred naším letopočtom. Táto aromatická látka je typická pre mnohé kultúry z celého sveta.

9. Šafrán

10. Kešu

Tieto divne vyzerajúce ovocie sú vlastne kešu oriešky. Tento tropický stálezelený strom, ktorý sa naýva ľadvinovník západný, produkuje veľké ovocné plody, ktoré ukrývajú semená. Aj plody majú využitie: môže byť z nich pripravený osviežujúci letný drink, alebo dokonca likér.

11. Káva

Táto úžasná rastlina je tu s nami už odpradávna. Legenda hovorí, že ľudia z Kaffe v Etiópii boli prví, kto rozpoznal účinok kofeínu v rastline. Kávové zrná sa zbierajú z rastliny a neskôr sa pražia a spracuvávajú do podoby, v akej ich poznáme na pultoch v obchodoch. Existuje niekoľko oblastí pestovania kávy po celom svete, vrátane Latinskej Ameriky, Afriky a regiónov Ázie a Tichomoria.

12. Čokoláda

odkial_pochadza_jedlo_12

Kakaový bôb je sušené a fermentované semeno kakaa, z ktorého pochádza kakaové maslo a čokoláda. Existuje dlhý a spletitý proces pestovania a výroby kakaa, no podstatné je, že čokoláda pochádza z týchto podivných vyzerajúcich semien, ktoré rastú v horúcich a daždivých podmienkach pri rovníku. Vedel si o tom? 🙂

Zdroj: Providr | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov