Zaujímavosti

Kokaín, či stabilizátory nálady: Vieme, čo všetko sa nachádza v našej strave?

Kokaín, či stabilizátory nálady: Vieme, čo všetko sa nachádza v našej strave?

videní: 1.5K

V dnešnej dobe má človek na výber naozaj z veľkého množstva pochutín. O tom či sú zdravé alebo nezdravé sa dá vyčítať z obalu alebo zistiť na internete. Kedysi však ľudia moc na výber nemali, a tak siahali po tom, čo bolo najznámejšie. Aj za cenu toho, že do tela prijímajú rôzne látky, ako napríklad kokaín…

1. Coca-Cola ako zabijak nervových ťažkostí?

pexels-photo-877308

Jeden z najobľúbenejších a najpopulárnejších nápojov na svete. V minulosti to však nebol taký sladký nápoj ako dnes. V pôvodnej verzii s názvom Pemberton’s French Wine Coca ste mohli nájsť orechy, víno, kofeín a dokonca aj kokaín. Áno, dobre čítate, kokaín. Celkom účinne vraj vedel odstrániť impotenciu či nervové ťažkosti. Avšak kvôli obecnému zákazu alkoholu bol istý čas zakázaný. Zarážajúce však je, že dorgy ako kokaín zakázané neboli. Pemberton prišiel onedlho s vylepšenou verziou, kde namiesto vína primiešal cukrový sirup. Názov nápoja tiež zmenil a tak vznikla Coca-Cola. Slávu si však neužil, pretože nápoj začal byť populárny až po jeho smrti. V tej dobe bola Coca-Cola známa aj tým, že tlmí bolesti hlavy a má povzbudzujúce účinky.

2. Keksíky ako záchrana pred tráviacimi ťažkosťami?

By Gryffindor - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

By Gryffindor – Own workCC BY-SA 3.0Link

Vymysleli ich dvaja škótski lekári v roku 1839 a pôvodne boli určené na pomoc pri trávení. Zloženie sušienok tvorilo veľké množstvo jedlej sódy bikarbóny. Škótski lekári tak tvrdili, že ak sa budú tieto keksíky konzumovať po ťažkom jedle, bude to mať veľmi dobrý vplyv na zdravie. V súčasnej dobe táto pochúťka spoločnosti McVitie’s, ktorej dávnymi majiteľmi sú práve títo dvaja Škóti, sa na obaloch vyjadruje, že konzumácia nemá žiadny vplyv na zdravie. História sušienok a ich vplyv na zdravie je žiaľ dodnes nejasná.

3. 7-up ako stabilizátor nálady?

Citrónovo-limetková príchuť, ktorú v dnešnej dobe obľubuje tiež veľké množstvo ľudí po celom svete. Kedysi bol tento nápoj známy tým, že vedel stabilizovať náladu a predával sa pod názvom Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda. Zloženie tvoril hlavne citrát lítny, ktorý sa aj v súčasnosti používa na tlmenie nálady v psychiatrickej liečbe manických stavov a bipolárnej poruchy. Známy bol aj ako liek na opicu. Jeho hlavnou zložkou od roku 1950 bolo aj lítium, od roku 2006 sa však zloženie úplne zmenilo, aby na etikete mohlo stáť, že ide o 100 % prírodný produkt. Jeho chuť sa ale výrazne mezmenila…

4. Grahamové krekry ako súčasť diéty?

Graham-Cracker-Stack

Vynálezca Sylvester Graham bol veľký propagátor zdravého životného štýlu a vegetariánstva. Grahamova diéta obsahovala grahamové kreky a ďalšie zdravé potraviny. A práve tieto zdravé potraviny mali v ľuďoch potláčať zvláštne chute a podporovať sústredenosť. V roku 1851 však Graham zomrel práve na následky dlhodobej konzumácie týchto „zdravých“ potravín. A tak bol mýtus o zdraví prospešných krekroch vyvrátený.

5. Kukuričné lupienky ako pomoc s deštruktívnou životosprávou?

cornflakes

Bratia doktor John Harvey Kellogg a Will Keith Kellogg boli Grahamovi veľkí nasledovníci a podporovatelia. Známi sú ako vynálezci kukuričných lupienkov. Všetko to začalo úplne náhodne, kedy jedného dňa nevedomky nechali na sporáku kúsky pšenice a odišli. Po návrate zistili, že kúsky sú pekné rozpečené a jedlé. Zobrali tak pšenicu a celý postup zopakovali. V gastronómii tak spôsobili malú revolúciu a lupienky pod názvom Kellogg’s Corn Flakes začali vyrábať vo veľkom. Boli súčasťou aj už spomínanej Grahamovej diéty. Aj keď sa to nikdy nepotvrdilo, lupienky mali vraj pomáhať s ťažkosťami a znižovať túžby s morálne deštruktívnou životosprávou.

Zdroj: virality | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov