Foto

10 zvláštnych a extrémne vzácnych telesných defektov, ktoré ste ešte určite nevideli

defektov

videní: 2.3K

Superhrdinovia sa rodia s jedinečnými vlastnosťami, vďaka ktorým vyčnievajú z davu. A hoci je diskutabilné, či nasledujúcich ľudí môžeme nazývať superhrdinami, je isté, že taktiež vyčnievajú z davu. Pozrime sa na 10 vzácnych telesných defektov, s ktorými si sa ešte pravdepodobne nestretol.

Každý rodič na svete si myslí, že to jeho dieťa je výnimočné. O tom určite niet pochýb. No niektorí rodičia majú pravdu viac ako iní. Napríklad rodičia týchto desiatich ľudí, ktorí sa narodili s istými telesnými deformáciami, ktoré ale nemusia nutne znamenať znevýhodnenie. Niektoré z týchto defektov pôsobia priam fascinujúco.

1. Jazva v oku

telesne_defekty_10

Táto fotografia nie je upravená, ale ide o vzácnu „jazvu“ na sietnici oka, vďaka ktorej vznikne podobne sfarbená dúhovka. Toto ochorenie ale môže spôsobovať problém so zrakom v zmysle rozmazaného videnia.

2. Jazyk ako z hororu

telesne_defekty_2

Tieto výrastky na jazyku spadajú pod medicínsky jav zvaný plica fimbriata. Tieto výrastky podobné chápadlám sú neškodné, no občas môžu spôsobovať bolestivé problémy, keď uviaznu medzi zubami. Nuž, s takýmto ochorením radšej nevyplazuj jazyk.

3. Ulnar Dimelia

telesne_defekty_3

Toto ochorenie môžeme z anglického výrazu voľne preložiť ako „syndróm zrkadlovej ruky“. Ako vyplýva z názvu a z fotografií vyššie, ide o jav, kedy na ruke chýba palec, no osoba postihnutá týmto syndrómom má zvyčajne 7 až 8 prstov usporiadaných proti sebe.

4. Anonychia congenita

telesne_defekty_4

Ide o vrodený genetický jav, ktorý ovplyvňuje vývin nechtov ako na rukách, tak aj na nohách. Ľuďom s týmto ochorením môžu chýbať niektoré alebo všety nechty, no to okrem vizuálneho hľadiska nemá žiaden iný vplyv na zdravie. 🙂

5. Keď od každého rodiča zdedíš niečo

telesne_defekty_5

Či sa nám to páči alebo nie, všetci sme kombináciou génov, ktoré nám poskytli naši rodičia. Gény ovplyvňujú v podstate takmer každú bunku v našom tele. V tomto prípade ide o bizarný jav, kedy má dieťa palec na ľavej ruke po jednom rodičovi a palec na pravej po druhom.

6. ABS syndróm

telesne_defekty_6

Syndróm amniotického pásu alebo ABS syndróm je porucha, ktorá vzniká pri vývine plodu v tele matky. V dôsledku ABS syndrómu je obmedzené prúdenie krvi plodu do niektorých častí tela, čo má za následok zastavenie ich vývinu.

7. Waardenburgov syndróm

telesne_defekty_7

Jedinečný zjav tohto muža je spôsobený zriedkavou genetickou poruchou nazývanou Waardenburgov syndróm, ktorý ovplyvňuje farbu pokožky, vlasov a očí a niekedy môže spôsobiť stratu sluchu. Tento stav je spojený s mutáciami v najmenej šiestich génoch, ktoré pomáhajú tvoriť bunky, predovšetkým melanocyty, ktoré pomáhajú pri farbení vlasov, pokožky a očí.

8. 6 prstov 

telesne_defekty_8

Keď sa narodíš so šiestimi prstami, môžeš niekomu ukázať 4 prostredníky naraz. 🙂

9. Heterochromia iridis

telesne_defekty_9

Osoba ná fotografii má genetickú vadu s latinským názvom heterochromia iridis, ktorá sa prejavuje v pestrofarebných dúhovkách. Dvojité sfarbenie je spôsobené nadbytkom alebo nedostatkom melanínu vyplývajúceho z genetiky, choroby alebo zranenia.

10. Prirodzený melír

telesne_defekty_1

Väčšina z nás má materské znamienko niekde na koži, no vedel si, že znamienko môžeš mať aj na vlasoch? Tento stav sa nazýva poliosis circumscripta a je spôsobený nedostatkom melanínu na akejkoľvek časti tela, kde rastú vlasy alebo ochlpenie. Toto jedinečné materské znamienko môže byť dedičné, alebo môže byť spôsobené autoimunitnou deštrukciou pigmentových buniek.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov