Zaujímavosti

Hadonos: Nové znamenie zverokruhu?

Hadonos: Nové znamenie zverokruhu?

videní: 2.9K

Písal sa rok 2011, keď svet zaskočil jeden z astronómov tým, že zmenil známy zvieratník a pridal doň súhvezdie Hadonosa. To sa stalo trinástym zvieratníkovým znamením. Pozrite sa s spoločne s nami na znamenie hada.

V 3. tisícročí pred našim letopočtom Chaldejci ako prví rozdelili nebeskú klenbu na dvanásť rovnakých častí a pomenovali ich podľa súhvezdí, ktoré sa v nich nachádzali. Mezopotámsku koncepciu neskôr prebrali Gréci a spojili ju s bájou o Iásonovi a Argonautoch, ktorí sa plavili za zlatým rúnom. O spopulárnenie znamení zvieratníka ako činiteľov určujúcich ľudský osud sa však najviac zaslúžili Rimania a ich astrologická tradícia sa zachovala dodnes. Astrologický kalendár je založený na pohybe Slnka na pozadí súhvezdí pozdĺž ekliptiky. Ekliptika je kružnica na oblohe, po ktorej sa Slnko pohybuje, pričom vzniká dojem, že sa nachádza medzi ostatnými objektmi na oblohe. Ekliptika je aj osou zvieratníka. Poloha znamení v antike a dnes je odlišná. Fenomén zvaný procesia bodov rovnodennosti vyvolal v roku 2011 búrlivú diskusiu. Astronóm Parke Kunkle navrhoval, aby došlo k úprave zvieratníka, lebo zmena polohy Zeme spôsobila posun dátumov jednotlivých znamení. Okrem toho sa domnieval, že by malo pribudnúť nové znamenie, a to hadonos. Názory amerického vedca a člena už neexistujúcej organizácie Minnesota Planetarium Society mali veľký ohlas, keďže od základov zmenili zaužívané datovanie znamení zvieratníka.

Znamenie hadonos v latinčine nazývané Ophiuchus pozoroval grécky astronóm Klaudios Ptolemaios už v 2. storočí. Z astrologického hľadiska sa jeho názov vzťahuje na grécku báj o Asklepiovi, ktorého bohovia potrestali smrťou za to, že oživoval mŕtvych. Po smrti ho preniesli na oblohu spolu s hadom, ktorý symbolizoval obnovu života. Podľa nových prepočtov Slnko prechádza znamením hadonosa od 30. novembra do 17. decembra, čo znamená, že veľká časť ľudí narodených v znamení strelca sa v skutočnosti narodila v znamení hadonosa. P. Kunkle nakoniec svoje tvrdenia vysvetlil tým, že pozícia Zeme vzhľadom na hviezdy je dnes iná, ako bola v období stanovenia pôvodných znamení a že jeho cieľom nebolo meniť súčasný astrologický kalendár. Všetko sa nakoniec ukázalo ako nedorozumenie. Výsledkom množstva diskusií bolo, že zvieratník, ako ho poznáme, sa zachoval.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov