TOP 10

TOP10: Čo sa stane, keď tvoje telo oslávi 30 rokov? 2. časť


videní: 1.2K

Po tridsiatke začne naše telo prechádzať rôznymi zmenami a niektoré z nich môžu byť pre nás prekvapivé. Napríklad napriek tomu, že sme skúsenejší, náš mozog sa skutočne zmenšuje. Ak si si všimol, že sa po 30-ke potíš menej, je to tiež súčasť procesu starnutia. A to nie je všetko… Tvoje telo prechádza rôznymi zmenami úplne bez prestávky. A tu sú niektoré z nich.

6. Tvoje telo a metabolizmus sa stabilizujú

10 Things That Happen to Your Body After 30

Vedci naznačujú, že náš metabolizmus s vekom prechádza stabilizáciou a zdá sa, že najkritickejším obdobím je vek okolo 50-60 rokov. Po 80 rokoch to pomaly ide, ale nakoniec sa dokončí proces stabilizácie. To znamená, že naša váha neprejde veľkými zmenami. Spálime menej kalórií, ale zároveň, keď budeme starší, budeme jesť menej ako mladší ľudia.

7. Tvoja osobnosť sa stabilizuje a staneš sa tým, kým naozaj si

10 Things That Happen to Your Body After 30

Ak si dospievanie strávil vo veľmi emotívnom stave a tvoje 20-te roky boli obdobím, keď si sa snažil svetu niečo dokázať, po 30-ke sa dostaneš viac do pohody. Výskumy naznačujú, že priestor na stabilizovanie tvojej osobnosti nastáva práve medzi 30 a 50 rokom života.

8. Tvoje nechty rastú pomalšie

telo

Vedci zistili, že keď sme mladí, naše nechty rastú rýchlo. Prvýkrát si to všimol doktor William Bean, ktorý pozoroval, že nechty na jeho ľavej ruke rástli rýchlosťou 0,123 mm za deň. Po 67 rokoch táto miera klesla na 0,095 mm za deň. Tieto zmeny môžu byť spôsobené  pomalším krvným obehom.

9. Tvoje zuby sú menej citlivé

10 Things That Happen to Your Body After 30

Tvoje zuby sú tiež menej citlivé, čo sa stáva, pretože dentín (tvrdé vnútorné tkanivo) s pribúdajúcim vekom silnie medzi vonkajšou sklovinou zuba a jeho centrálnym nervom. Toto posilnenie spôsobuje stratu citlivosti.

10. Cítiš sa šťastnejší

10 Things That Happen to Your Body After 30

Keď si dieťa, máš zo života dobrý pocit. Tento pocit však vekom klesá, čo ťa môže dostať do krízového režimu. Starnutie sa tradične považuje za obdobie poklesu fyzického a psychosociálneho zdravia, ale vedci skutočne zistili, že keď budeme starí, môžeme sa cítiť ešte šťastnejší a spokojnejší . Tiež u starších ľudí došlo k menšej depresii a väčšiemu optimizmu.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov