Zaujímavosti

Malachiáš – prvý svätý z Írska 2. Časť

Malachiáš

videní: 1.2K

Pokračujeme druhou časťou článku o sv. Malachiášovi, o ktorom sa historici domnievali, že napísal slávne Proroctvá o pápežoch. My už však na základe prvej časti vieme, že sa jednalo o apokryf, ktorý bol napísaný v 16. storočí. Poďme sa však spoločne pozrieť na ďalšie zaujímavosti o mužovi menom Malachiáš, ktorý bol veľkou postavou nielen svojej doby.

Írsky prelát zomrel v oku 1148 v prítomnosti dobrého priateľa sv. Bernarda z Clairvaux (1090 až 1153), ktorý ako prvý napísal arcibiskupovu biografiu s názvom Život svätého Malachiáša. V diele sa prorocké citáty vôbec nespomínajú. Existujú hypotézy, že keď v roku 1139 sv. Malachiáš navštívil Rím, tak ho prorokovaním súkromne poveril pápež Inocent II. Svätý otec sa chcel pravdepodobne dozvedieť, kto budú jeho nasledovníci na pápežskom stolci. Podľa jednotlivých opisov sa dá usudzovať, že sa armaghský arcibiskup nechal viesť Božími znameniami a nie veštbami a predpoveďami. Zdá sa, že pápež nakoniec Malachiášovu prácu neprijal, lebo sa neodvážil pokúšať osud.

Či už bol autorom sv. Malachiáš alebo niekto iný, najviac pochybností vzbudzuje dátum vydania diela. Do roku 1595, keď boli na čele katolíckej cirkvi Klement VIII. A keď kniha vyšla, sú citáty, vzťahujúce sa na predchádzajúcich pápežov, dosť presné. Pokiaľ ide o nasledujúcich pápežov, je nutné použiť značné interpretačné úsilie, aby jednotlivé charakteristiky vystihovali hlavy katolíckej cirkvi. Niektorí teológovia sú názoru, že niektoré – konkrétne 113 citátov – napísal sám Arnold Wion.

Niektorí odborníci si myslia, že by sme Malachiášovým proroctvám mali veriť. Podľa proroka by to ale znamenalo, že po sv. Jánovi Pavlovi II. vy prišli ešte dvaja pápeži, než sa nastane „posledné prenasledovanie rímskokatolíckej cirkvi, po ktorom sa pápežom stane Peter Rímsky, ktorý bude musieť pásť ovečky zažívajúce veľa trápenia. Následne bude mesto na siedmych vrchoch zničené a desivý sudca príde súdiť svoj ľud.“

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov