Tipy a triky

Chceš zachrániť včely? Zasaď do záhrady tieto kvety a ony prídu

včely

videní: 1.5K

Včely sú známe ako jeden z najdôležitejších hmyzov našej planéty, pretože zohrávajú kľúčovú úlohu pri opeľovaní, pestovaní plodín a biodiverzite.

Včely patria medzi naozaj tvrdo pracujúci hmyz. Na celom svete existuje okolo 20 000 druhov včiel, ktoré lietajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach. Bohužiaľ, ich populácia je vážne ohrozená a stále upadá, hlavne kvôli používaným pesticídom, parazitom a nedostatku kvetov.

Bee, Úľ, Včelár, Hmyz, Včelárstvo, Včely, Zbierať

Život na našej planéte by sa bez včiel dramaticky zmenil, takže početné organizácie z celého sveta sa snažia nájsť riešenie a zachrániť ich. Kalifornskí vedci špecifikovali preferencie určitých druhov včiel, pokiaľ ide o kvety, ako spôsob ochrany severoamerických čmeliakov. Spolu s Entomologickou spoločnosťou Ameriky začala skupina vedcov skúmať, ktoré kvety včely preferujú. Autori štúdie dospeli k záveru, že výber piatich druhov tohto hmyzu sa v priebehu štúdie nezmenil, takže udržiavanie a sadenie týchto rastlín by mohlo byť lákadlom na prežitie.

Ktoré rastliny majú včely v obľube? Včely si skutočne vyberajú kvety podľa kvality a množstva nektáru alebo peľu a podľa toho, ako ľahko sa k nim dá dostať. Medzi ďalšie faktory patrí aj preferencia farby, dĺžka jazyka a symetria kvetov. Ak ale ide o konkrétnu odrodu nejakej rastliny, bodoval vlčí bôb, mäta a zvončeky. Ako si ich teda vypestovať?

Vlčí bôb ( Lupinus Polyphyllus)

Vlčí Bôb, Prírodné, Leto, Kvetina

Vlčí bôb je viacročná rastlina, trvalka. Dosahuje výšku okolo jedného metra, na záhrade je len ťažko prehliadnuteľná. Ideálna teplota na klíčenie je 15 stupňov. Klíčenie trvá zvyčajne 14 – 20 dní. Semená vysievame priamo von od apríla do júna. Semená zatlačíme 1 až 2 cm hlboko do zeme. Rastlina zvyčajne kvitne až ďalší rok po zasadení, ale ak rastlinu zasadíme dostatočne včas, kvitne nám ešte ten istý rok.

Mäta vodná (Mentha aquatica)

Mäta Kvetina, Mint, Bylina, Vonný, Záhrada, Závod

Mäta vodná vznikla mnohonásobným krížením rozličných druhov mäty v záhradách a na poliach. Semienka mäty sa sadia ideálne na jar alebo na jeseň, ale môžeš ich vysadiť prakticky kedykoľvek počas roka. Semienka sa predpestujú vnútri a vzídené rastlinky sa vysadia na záhon. Mäta je nenáročná na pestovanie. Má rada slnečné až polotienisté stanovisko s bohatou, vlhkou a priepustnou pôdou. Vlhkosť je pre rastlinu veľmi dôležitá, preto jej dopraj pravidelnú zálievku. Mätu vysaď do vzdialenosti minimálne 30 cm od ostatných rastlín. Je veľmi invazívna a rada sa kríži s ostatnými rastlinami.

Zvončeky (Campanula Addenda)

Kvety, Zvončeky, Žiarovky, Rastliny, Na Jar, Záhrada

Sú kompaktnejšie a vyšľachtené špeciálne pre debničky, žardiniéry či závesné štýlové kvetináče. Výhodou je, že ich môžeš pestovať nielen vonku, ale aj v byte. Preto si ich krásu uži čo najviac a pestuj ich ako prenosnú rastlinu. Nádherné rastlinky Campanula Addenda nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Potrebujú len miernu zálievku raz za 3 až 5 dní a raz za 30 dní pohnojiť. Pozor ale na priame slnko, zvončeky majú radšej polotieň.

Okrem spomenutých kvietkov majú naše, slovenské včely, v obľube aj klasické stromy a dreviny. Jabloň, hruška, baza, višňa, čerešňa, broskyňa, breza, javor, brest, topoľ… Zoznam tradičných stromov je skoro nekonečný. Nie každý má však možnosť vysadiť si doma stromy na 30-árovom pozemku, takže kvety sú akousi jemnou ozdobou, ktorá našim včelím kamarátom pomôže. Aj keď máme iba malú balkónovú záhradku.

Na Jar, Ovocné Stromy, Kvety, Kvet, Biela, Zelená

 

Zdroj: healthyfoodhouse | wikipedia topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov