Zaujímavosti

Tibetské orákulum a veštby 2. časť

orákulum

videní: 1.1K

Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Tibetské orákulum a veštby. Vedeli ste, že aj dalajláma sa riadi veštbami? Počuli ste už o tom, že Tibet má svojho oficiálneho tibetského veštca? Tí, ktorí čítali prvý článok, to už určite vedia.

Mnícha, ktorý zastáva funkciu oficiálneho tibetského veštca a sídli v kláštore Nechung, pokladajú za príslušníka rodu kuten a potomka slávneho tantrického majstra Nga-dak Nyangrelwu. Dňa 31. marca 1987 sa stal v poradí 14. veštcom Nechung. Stalo sa tak tri roky po smrti kutena Ctihodného Lobsanga Jigmeho. Dalajláma vyzval mníchov z kláštorov Nechung a Drepung (oba v exile v Indii), aby usporiadali ceremóniu, počas ktorej zvolia nového proroka. Tibetská vláda sa s ním dlho nemohla poradiť. Mnísi tvrdia, že počas obradu vstúpil duch Nechung do tela Thubtena Ngodupa a ten na niekoľko minút stratil vedomie. Budúceho kutena odskúšali hneď niekoľkými otázkami, ktoré zostali v tajnosti. Mnícha vymenovali za Národného tibetského proroka v lete v roku 1987. Odvtedy ho dalajláma a členovia tibetskej vlády navštevujú približne 20-krát ročne. Počas veštenia upadne prorok do hlbokého tranzu, ktorému predchádzajú dlhé a záhadné rituály. Počas nich mnísi z kláštora Nechung vzývajú veštcovho ducha, aby skrz jeho telo prehovoril. V čase tranzu nasadia médiu prilbu, ktorú dokáže udržať len veštcova sila. Mnísi vedia rozoznať, keď sa duch prejaví a prilbu prorokovi nasadia presne v tom momente a nikdy nie skôr. Takisto je nutné, aby vedeli rozpoznať, že duch už odchádza, lebo vtedy musia médiu zložiť prilbu z hlavy. Keby sa pokúšal tranz predstierať a prorokoval by bez prítomnosti ducha, zlomil by si krk.

Prozreteľnosť veštca z kláštora Nechung pred čínskou inváziou do Tibetu spochybnili v roku 1997 v časopise george v článku uverejnenom pri príležitosti 50. výročia založenia CIA. Článok s názvom „Ako CIA zachránila dalajlámu“ sa zaoberal chvíľou, keď prorok Lobsang jigme upadol do tranzu a zakričal na dalajlámu: Odíď! Odíď! Okrem toho mu aj nakreslil presnú únikovú cestu, aby sa vyhol čínskemu vojsku. V článku sa píše, že veštba bola špionažná akcia, ktorú riadil vtedajší šéf CIA Allen Dulles. Cieľom bolo oznámiť veštca s únikovým plánom, ale dalajláma sa o akcii nesmel dozvedieť. CIA bola presvedčená, že dalajláma proroka počúvne, čo sa aj stalo.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov