Zaujímavosti

Samson – stelesnenie silného presvedčenia 1. časť

Samson

videní: 1.2K

Neboli by sme to my v TOPdesať, ak by sme vám neustále prinášali nové a nové zaujímavosti. Inak tomu nebude ani pri tomto článku, kde sa spoločne pozrieme na postavu menom Samson, ktorá v hebrejskej kultúre človeka, stelesňuje konanie zo silného presvedčenia. Podľa Biblie bol jeho život plný hrdinských činov a niekedy hraničil s náboženským fanatizmom.

V Biblii sa píše, že Samson vykonával 20 rokov spravodlivosť v izraelských kmeňoch. Bol neoblomný a od mala neústupne opovrhoval Filištíncami. Zo Svätého písma sa ale nedozvedáme, či sa stal vykonávateľom spravodlivosti z božskej vôle, alebo to bol následok sklamania v láske. V každom prípade bol tento hebrejský hrdina najsilnejším človekom svojej doby a nielenže rozsudky vynášal, ale ich aj sám vykonával. Samson pochádzal z kmeňa Dan. Anjel oznámil jeho rodičom, že ich ratolesť bude nazirejec, teda osoba zasvätená Bohu. Riekol im: „Nemôže mu byť oholená hlava a zaslúži sa o oslobodenie Izraela z moci Filištíncov.“

Filištínci boli nesemitský kmeň, ktorý obýval pobrežné oblasti na juhu Palestíny, teda súčasný Západný breh Jordánu. V snahe rozšíriť svoje územie niekoľkokrát bojovali proti hebrejským kmeňom, ktoré ich považovali za úhlavných nepriateľov. Samson v súlade s anjelovou predpoveďou už v mladosti zasvätil život boju proti Filištíncom, hoci sa ako veľmi mladý bezhlavo zaľúbil do jednej Filištínky, ktorú spoznal v meste Tamnata. Napriek varovaniu rodičov sa mladý nazirejec s dievčaťom zasnúbil.

Počas oslavy zásnub, na ktorú pozvali rôznych ľudí, dal Samson hosťom hádanku, ktorú mali vyriešiť do siedmich dní. Vyzvaní hostia nútili mladú snúbenicu, aby im prezradila riešenie hádanky a vyhrážali sa jej smrťou. Keď im ho prezradila, Samson to považoval za zradu a sklamaný sa rozhodol vrátiť sa domov, pričom niekoľkých Filištíncov zabil. Jeho neobyčajná sila sa začala prejavovať a dokonca dokázal zabiť leva holými rukami. O Dalilinej zrade sa dočítate – okrem iného – v druhej časti článku s názvom Samson – stelesnenie silného presvedčenia.

Zdroj: akamaihdtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov