Zaujímavosti

Apokalypsa podľa Jána: 1. časť

Apokalypsa podľa Jána

videní: 1.7K

Posledná kniha Nového zákona prisudzovaná apoštolovi Jánovi je jedinou prorockou knihou, ktorú katolícka cirkev akceptuje. Víťazstvo dobra nad zlom prevyšuje jej temné a nejasné časti. V rámci dvojdielnej série článku s názvom Apokalypsa podľa Jána sa na celý tento príbeh pozrieme trochu bližšie.

Ján bol Ježišov obľúbený apoštol, a preto ho poveril, aby ľudí varoval, že príde deň, keď sa budú všetci bez výnimky zodpovedať Bohu. Tieto proroctva tvoria knihu, ktorá je dokonca ešte aj v súčasnosti, predmetom rozličných výskumov. Ide o Zjavenie apoštola Jána. Kresťanstvu bolo odjakživa vyčítané, že veriacich navádza k duchovnej poslušnosti počas života, lebo po smrti predstúpia pred Boha a budú sa zodpovedať za svoje správanie na Zemi. Sám Ježiš Kristus išiel nasledovníkom príkladom a ukázal im, že keď ich udrú do tváre, majú nastaviť druhé líce. Kniha Zjavenie apoštola Jána je založená na tejto myšlienke a mala oživiť v kresťanoch nádej, ktorú strácali pre kruté prenasledovanie zo strany rímskej moci. Proroctvá apoštola Jána preto znamenali výzvu k odporu. Mali kresťanov povzbudiť, aby nezišli z cesty, po ktorej musia ísť. To, že ich prenasledujú, utláčajú a trestajú, sa trýzniteľom v budúcnosti vráti, lebo Boj je spravodlivý a veriacich, ktorí počas života trpeli, odmení.

Keď sa blížil rok 1000, v kresťanoch sa hromadila paranoja, že nastane očakávaný posledný súd, o ktorom sa píše v Zjavení podľa Jána. Z tohto obdobia pochádza množstvo alegorických malieb inšpirovaných aj apokalyptickým scenárom. To isté sa dialo aj v prvej tretine 20. storočia, keď vzrastala bojachtivosť post industriálnych štátov a mnohí predpovedali apokalypsu na rok 2000. hoci bol rok 2001 nepokojný, Jánove proroctvá sa našťastie nenaplnili.

Ján bol – ako sme už spomínali v predchádzajúcom texte – milovaným apoštolom. Zo všetkých apoštolov bol Jakubov brat Ján najmladší. Počas poslednej večere, predtým než rímski vojaci zajali Ježiša, sa Ján oprel o Kristovu hruď, ako keby sa snažil pochopiť Nazaretčana, s ktorým sa delil nielen o lásku, ale aj o bolesť. Pokračujeme druhou časťou článku.

 

Zdroj: NYTimes | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov