Zaujímavosti

Wolfgang Amadeus Mozart: Záhadná smrť zázračného dieťaťa

Wolfgang Amadeus Mozart: Smrť zázračného dieťaťa

videní: 2.2K

Hudobný génius napriek všetkým úspechom, ktoré počas života zažil, bol pochovaný do hrobu 3. triedy. Hrob 3. triedy je podľa pohrebného poriadku vydaného cisárom Jozefom tým najjednoduchším a najlacnejším. Smútočné obecenstvo nejde k hrobu. To je zvyk. Veď uloženie mŕtveho do hrobu je úlohou hrobára, nie? Tak sa skončil život zázračného dieťaťa menom Wofgang Amadeus Mozart.

Poďme ale od začiatku. Mozart sa narodil v Salzburgu 27. januára 1756. Pod vplyvom svojho otca sa z neho stalo zázračné dieťa, ktoré svoj talent podporovalo tvrdou drinou. Ako šesťročný koncertoval vo Viedni a v nemeckom Mníchove.  Prvé skladby skomponoval už v 15. roku života. Nasledovali mnohopočetné vystúpenia končiace sa obrovským applausom. A mohli by sme pokračovať jeho turné v Paríži či Londýne…

Jeho vysneným miestom bola Viedeň. Rozhodol sa tam pôsobiť ako slobodný umelec, ktorý vyučoval hru na klavír nadané deti z bohatších rodín. V roku 1782 sa oženil s Constanze Weberovú. Narodilo sa im šesť detí, avšak štyri umreli vo veľmi nízkom veku.

Screenshot 2019-01-29 at 10.02.27

Von Anonym, possibly by Pietro Antonio Lorenzoni (1721-1782) Link

Solventné zákazky boli u Mozarta vítané. Komponoval vo veľkom, medzi inými aj pre Jozefa II. (Únos zo Serailu). Nasledovali klavírne koncerty, symfónie či chrámová hudba. Jeho posledným veľkým dielom bola Čarovná flauta uvedená v roku 1791. Za všetky diela mal štedrý honorár. Svoj majetok však rozhadzoval, čo trápilo predovšetkým jeho manželku Constanze.

Mozart začal byť často chorý. Bola to daň za vysoké pracovné nasadenie. Už od detstva bol slabý a cestovanie sem a tam mu rozhodne v útlom veku neprospelo. Pred smrťou pracoval ako o dušu. Mal zákazku, ktorú mu sprostredkoval jeden známy. Aj napriek vysokým teplotám sa Mozart nevzdal. Bol doslova posadnutý.

Jeho smrť prišla v skorých ranných hodinách. Skonal v posteli vo svojom byte v Rauhensteigergasse 8 vo Viedni. Príčina smrti bola konštatovaná ako „prudká miliária sprevádzaná vysokými teplotami“. Prudká miliária však nedáva odpoveď na otázku, z čoho vlastne teploty a choroba vznikla. Tu sa naskytá priestor pre mnoho (konšpiračných) teórií.

Jedna z nich zakladá na tom, že Mozart mohol byť otrávený jedom. Sám sa totiž pri jazde na koči mal vyjadriť, že už nepotrvá dlho a bude niekým otrávený. Jednou z podozrivých mala byť práve jeho manželka Constanze, lekári či slobodomurári.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov