Zaujímavosti

Mount Everest, najvyššia hora sveta, je o dva metre vyššia

mount everest

videní: 1.5K

Presná výška najvyššej hory sveta, Mount Everest, je predmetom diskusií už viac ako 170 rokov, ale po tom, čo geológovia nazývajú doposiaľ najdôkladnejším prieskumom Mount Everestu, bolo dohodnuté konečné meranie.

Rast Mount Everest, ktorý vyrastá asi dve metre od svojich predchádzajúcich oficiálnych meraní, údajne odzrkadľuje hrdosť Nepálčanov, ktorí zdieľajú horu so susednou Čínou. Nová výška uvádza, že vrMount Everest má svoj vrchol vo výške 8 848,86 metrov nad morom. Vyplýva to zo správy NPR, čo je výška, ktorá predstavuje prvé počítanie a certifikáciu jediného merania v Číne a Nepále.

Mount Everest, najvyššia hora sveta, je o dva metre vyššia

Doteraz to domáci hodnotili na 8844,3816 metrov a 8847,73 metrov v Číne a Nepále. Výsledok odráža nárast obidvoch predchádzajúcich odhadov, pričom vedci sa odkazujú na vylepšené technológie, ktoré sú zodpovedné za presnejší výpočet a nie za zmenu, ktorá predstavuje prudký nárast fyzického rastu pre jeden z ôsmich divov sveta.

Nová výška pridala podporu už existujúcim geologickým prieskumom, vďaka ktorým je výška hory približne rovnaká. Meranie pohoria nie je ľahká úloha a spolieha sa na viaceré odhady, založené na teoretických znalostiach, ako je napríklad meniaca sa hladina mora. Zistiť, akú výšku skala dosahuje, je také ľahké ako nájsť vrchol hory (pre niektorých to nie je také ľahké) pomocou satelitu, ktorý signalizuje, ako ďaleko si vystúpal. Komplikácia nastane, keď sa pokúsiš posúdiť, ako ďaleko je táto výška od hladiny mora.

Jej stanovenie by si vyžadovalo zaťažený zjazd s množstvom ťažkej techniky až po vodný okraj. Tento nový výskum musel na dosiahnutie konečného verdiktu použiť rozmanité a komplikované prístupy, vrátane všetkého od trigonometrie zo starej školy po satelity a merače gravitácie. Pre všetkých absolventov výstupu na Mount Everest, ktorí sa pýtajú, či sú ich výstupy na vrchol stále platné, odpoveď znie: pravdepodobne áno. Pohybujúce sa tektonické platne znamenajú, že Mount Everest rastie každý rok o nepatrné množstvo, zhruba o päť milimetrov, ale tento rast možno spomaliť a dokonca zvrátiť prírodnými javmi, ako sú zemetrasenia.

Mount Everest, najvyššia hora sveta, je o dva metre vyššia

Túžiaci horolezci na Everest by si mali uvedomiť, že čakacie doby na výstup na horu môžu byť zdĺhavé vzhľadom na jeho rastúcu popularitu ako dobrodružstva vyhľadávajúceho vzrušenie. Snehové a ľadové úseky môžu byť strmé v uhle až 45 stupňov a turistické spoločnosti na pripojenie sa k stúpaniu zvyčajne vyžadujú vysokohorské skúsenosti. V novej výške hora ponúka horolezcom hypoxické podmienky a úmrtia sú také časté, že telá na ceste na vrchol sa používajú ako orientačné body, z ktorých najznámejšia bola „zelená topánka“, pomenovaná podľa majiteľových zelených topánok trčiacich zo snehu.

 

Zdroj: iflscience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov