Zaujímavosti

Najnapínavejšie vesmírne misie roku 2021: Mesiac, Mars aj vesmírny ďalekohľad


videní: 1.4K

Pokiaľ ide o skúmanie vesmíru ľudstvom, 2021 vyzerá, že to bude vzrušujúci rok s mnohými začiatkami, trpko-sladkým koncom a jeho súčasťou budú aj niektoré misie, pri ktorých budeme zatínať zuby.

Po mnohých a mnohých oneskoreniach (začiatkom misie sa plánoval na rok 2007), by tento rok mohol byť skutočne rokom, kedy bude konečne uvedený na trh vesmírny ďalekohľad James Webb . Tento neuveriteľný stroj prevezme plášť z Hubbla ako vlajkovej lode vesmírneho observatória NASA a bude asi stokrát výkonnejší, čo z neho urobí najsilnejší vesmírny ďalekohľad vôbec.

Na rozdiel od svojho predchodcu sa bude nachádzať za obežnou dráhou Mesiaca, takže jeho nasadenie musí byť zabezpečené proti chybám – neexistuje spôsob, ako by sme ho mohli napraviť, ak sa niečo pokazí. Ak všetko dobre dopadne, program JWST sa začne 31. októbra.

Najnapínavejšie vesmírne misie roku 2021: Mesiac, Mars aj vesmírny ďalekohľad

Aj keď pandémia zastavila alebo zdržala niekoľko misií, minulý rok sa pozorovalo a uskutočnilo množstvo pozoruhodných vesmírnych divadiel a pozorovaní. Tento rok sa má preskúmať ešte viac nových hraníc vo vesmíre.

Február je predovšetkým o Marse

Po ich štarte v lete minulého roka sú v súčasnosti pripravené doraziť na Červenú planétu vo februári tri misie. Emirates Mars Mission vstúpi na obežnú dráhu okolo Marsu 8. februára NASA rover za pomoci helikoptér a kombinácie vytrvalosti a vynaliezavosti. Očakáva sa, že vstúpi obežnej dráhy Marsu 10. februára , pričom lander bude nasadený v máji. Tieto vzrušujúce misie sľubujú, že preskúmajú Mars hlbšie ako kedykoľvek predtým, a poskytnú tak nový pohľad na možnosť existencie života..

Najnapínavejšie vesmírne misie roku 2021: Mesiac, Mars aj vesmírny ďalekohľad

Vrátime sa späť na Mesiac

Mars je síce cieľom budúceho prieskumu vesmíru človeka, ale ďalší veľký skok zostáva bližšie k domovu. Viaceré vesmírne agentúry pracujú na tom, aby sa ľudia najskôr dostali späť na Mesiac. Tieto prípravy si vyžadujú robotické vyšetrovanie a dočkáme sa niekoľkých nových misií na našom prirodzenom satelite.

NASA vypustí svoje komerčné lunárne užitočné zaťaženie (CLPS) na dodávku a vedecké a technologické vybavenie na mesačný povrch. V júli sa očakáva, že spoločnosť Astrobotic uvedie na trh svoj pristávací modul Peregrine, ktorý bude medzi dôležitým vedeckým nákladom prepravovať aj popol Arthura C. Clarka. Druhé spustenie CLPS sa očakáva v októbri od vesmírnej spoločnosti Intuitive Machines.

Najnapínavejšie vesmírne misie roku 2021: Mesiac, Mars aj vesmírny ďalekohľad

V novembri sa uskutoční prvá misia Artemis bez posádky, ktorá bude 25-dní demonštrovať, že program Artemis od NASA je pripravený  vziať ľudí späť  na Mesiac. Nejde len o to, že USA sa vracajú na Mesiac. Po nedávnom úspechu Číny, ktorá  priniesla domov vzorky Mesiaca , je naplánovaný štart a pristátie ruskej Luny 25 v októbri blízko južného pólu Mesiaca. Sovietska misia Luna 24 zhromaždila vzorky na Mesiaci a v roku 1976 ich priniesla späť na Zem. Koncom roka sa môže spustiť aj indický Chandrayaan-3, ktorý sa pokúsi o prvé mäkké pristátie ázijskej krajiny na Mesiaci. Jeho predchodca Chandrayaan-2 minulý rok, bohužiaľ, v tomto zložitom počine neuspel.

Orbit Zeme získa oveľa viac návštevníkov

V roku 2021 sa vypustí aj nová čínska orbitálna vesmírna stanica. Bude to tretia modulárna vesmírna stanica ľudstva po MIR a Medzinárodnej vesmírnej stanici. Jej jadrový modul Tianhe („spájanie sa s Nebesami“) má vystúpiť a pripojiť sa k nákladnej vesmírnej lodi Tianzhou-1 („Nebeská loď“), ktorá odštartovala už v roku 2017.

Najnapínavejšie vesmírne misie roku 2021: Mesiac, Mars aj vesmírny ďalekohľad

Po úspešnom štarte z SpaceX Crew-1  v júli minulého roku sa v tomto roku uskutoční aj prvý test s posádkou druhého partnera v programe komerčných posádok NASA, spoločnosti Boeing. Prvý test bez posádky jeho modulu Starliner sa očakáva v marci, test s posádkou sa očakáva niekedy v polovici roku 2021. Ak všetko bude v poriadku, prvá operačná misia pre Starliner sa očakáva v roku 2022.

Zamerajme sa na asteroidy

Tento rok odštartujú dve misie NASA so zameraním sa na asteroidy. DART ( Double Asteroid Redirection Test) sa pokúsi zmeniť obežnú dráhu malého mesiaca okolo asteroidu Didymos. To ideálne ukáže, či sme schopní zmeniť obežnú dráhu asteroidu, ak by bol na kolíznom kurze so Zemou. DART sa spustí v júni 2021. Druhou misiou je Lucy , ktorá by sa mala začať v októbri. Počas svojej 12-ročnej misie bude Lucy študovať osem rôznych asteroidov, jeden v hlavnom páse a sedem trójskych asteroidov, čo je skupina vesmírnych hornín, ktoré vedú a obiehajú Jupiter na jeho obežnej dráhe.

 

Zdroj: iflsciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov