Zaujímavosti

Ako v Európe vznikal naftový raj? Máme na výber z 5 možností – 2. časť


videní: 5.3K

Všetko sa to začalo Volkswagenom TDI a všetko sa to mohlo skončiť Volkswagenom TDI. Takéto silné vyhlásenie si vyžaduje nevyvrátiteľné dôkazy. Ako v Európe rástol naftový prežitok?

Ktorý bol práve ten vyvolený okamih, keď európsky automobilový priemysel otvoril náruč nafte? Dlhé roky predtým, ako vypukol škandál s Volkswagenom a dieselgate, sme sa čudovali, prečo sa nafta stala obľúbeným palivom v Európe.

Najčastejšou diskusiou v súčasnosti, v ktorej si takmer všetci zákazníci Volkswagenu TDI kladú otázku, čo sa stane s ich automobilmi postihnutými podvodmi, je to, že nás Volkswagen oklamal, vďaka čomu sme presvedčení, že diesely sú čistejšie. Pravdou je, že k šíreniu tohto imidžu nafty prispelo veľa aktérov, nielen Volkswagen. Ale tiež to, že sa my vodiči vzdávame kvalít turbodieselových motorov, najmä v porovnaní s benzínovými motormi alebo atmosférickými dieselovými motormi, ktoré im predchádzali a boli uvádzané na trh v deväťdesiatych rokoch.

Ako v Európe vznikal naftový raj? Máme na výber z 5 možností – 2. časť

Zákazníci boli presvedčení, že nemá význam platiť za naftu s menším výkonom ako lacnejšie benzínové alternatívy o niečo viac, pretože tieto náklady kompenzovala extrémne nízka spotreba a výkon, sila v stredných a nízkych hodnotách.

Možno by táto sebakritika mala začať aj v médiách, tých, ktoré teraz vedú križiacku výpravu proti nafte, ktorá dala príležitosť podvodu vo Volkswagene. Je pravdepodobné, že roky pripisujeme väčší význam faktorom, ako sú úspory alebo výhody, ako k znečisťovaniu emisií alebo zušľachťovaniu.

Aj keď v začiatkoch a ako nová technológia turbodiesely nedokázali ponúknuť skutočnú záruku spoľahlivosti (s porovnateľnými historickými údajmi), predstava, že tieto motory sú veľmi silné a odolné, sa držala drvivá väčšina zákazníkov.

Ako v Európe vznikal naftový raj? Máme na výber z 5 možností – 2. časť

Predovšetkým sme hľadali motory, ktoré nevyvolávajú pochybnosti o spoľahlivosti a ktoré by boli založené na starej technológii, teda nafte, ktorá sa roky používa hlavne v priemyselných a dopravných aplikáciách. Tí predsa vedeli efektívne vykonávať úlohy spojené s opravami a údržbou.

V týchto chvíľach stále očakávame rozbehnutie elektromobility. Je ale dobre pripomenúť, že diesel nikdy nemusel čeliť problémom s infraštruktúrou alebo napríklad dodávkou nafty na čerpacie stanice, pretože už v tom čase boli všetky vybavené schopnými čerpadlami.

 

Zdroj: Eugeniomiravete | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov