Zaujímavosti

Wicca – posvätné rituály Matky Zeme (2. časť)

wicca

videní: 1.4K

Pokračujeme druhou časťou článku o bosorákoch a bosorkách, alebo ak chcete, o pohanskom náboženstve Wicca. V rámci druhej časti sa spoločne pozrieme na dvoch hlavných bohov tohto náboženstva a na najvýznamnejšie rituály tohto božstva.

 

Jestvujú tri stupne členstva. Prvým je účasť na obrade coven, bez ktorej nie je možné stať sa bosorákom alebo bosorkou. Druhým je oboznámenie sa s tajnými poznatkami a získanie zručností potrebných na vykonávanie funkcie kňaza alebo kňažky. Posledným stupňom je nadobudnutie dostatočných skúseností na vytvorenie vlastného sabatu bosoriek. Sabatov sa nezvykne zúčastňovať viac ako 13 osôb. Obrad riadi Najvyšší kňaz alebo Najvyššia kňažka, ktorí sú členom tretieho stupňa wiccy. Všetci členovia covenu sa musia vzdelávať, keďže je potrebné, aby získavali nové vedomosti a aby sa vyvíjali.

Wicca uctieva dvoch hlavných bohov: Rohatého boha – boha lovu, smrti, mágie a vládcu posmrtného sveta a Bohyňu matku, ktorá dáva život a oživuje po smrti. Ich skutočné mená sú tajné a poznajú ich len členovia wiccy. Wiccani usporadúvajú 21 rituálov ročne, počas ktorých sa stretávajú a bosorujú. Najvýznamnejšie z nich sú:

  • Samhain je začiatok temného obdobia, počas tejto noci wiccani spomínajú na predkov,
  • Yule sa vykonáva počas zimného slnovratu a charakterizujú ho zvyky ako horiaca sviečka v okne, nočné bdenie a čakanie na východ slnka alebo zdobenie obydlia imelom,
  • Imbolc je jedným z najdôležitejších wiccanských rituálov spojený s plodnosťou a s prvými známkami jari,
  • Ostara sa koná počas jarnej rovnodennosti a oslavuje nástup plodnosti zeme, Beltane, počas neho sa zapaľujú vatry na oslavu vrcholu plodnosti,
  • Litha sa koná počas letného slnovratu a oslavuje vrchol rozmachu prírody, po ktorom prichádza úpadok,
  • Lughnasadh, ide o oslavu prvej úrody približne v polovici obdobia medzi letným slnovratom a jesennou rovnodennosťou,
  • Mabon sa koná počas jesennej rovnodennosti, keď deň aj noc trvajú rovnako dlho, príroda sa pripravuje na neprítomnosť života a nastáva čas zberu úrody.

 

Zdroj: kinstacdn topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov