Zaujímavosti

Rozbi to! Ako sa pohár na víno zmenil za 300 rokov?


videní: 2.0K

Budeš v tomto sviatočnom období považovať svoj pohár na víno za poloprázdny alebo poloplný? Nemusí to závisieť od tvojho úsudku ale aj od veľkosti skla. Zamerali sa na to aj vedci z Anglicka.

V štúdii vedci z University of Cambridge skúmali veľkosť skleneného tovaru za posledných 300 rokov, aby zistili, či existuje nejaké spojenie medzi veľkosťou skla a konzumáciou alkoholu . Zistenia boli – dalo by sa povedať – prelomové: od roku 1700 do roku 2020 sa veľkosť pohárov zväčšila takmer sedemnásobne. V poslednej dobe vzrástla aj spotreba vína, pričom jeho príjem sa medzi rokmi 1960 a 1980 zvýšil štvornásobne a potom sa v rokoch 1980 až 2004 zdvojnásobil. Tak sa zdá, že svet vidí svoj pohár radšej plný.

Rozbi to! Ako sa pohár na víno zmenil za 300 rokov?

Akú veľkosť však mal pohár na víno v roku 1700 a ako ho zameriaš? Vedci sa za týmto účelom pozreli všade, vrátane oddelenia archeológie na Oxfordskej univerzite, Kráľovskej domácnosti a rôznych obchodných domov a katalógov. Dokonca skontrolovali aj eBay. V niektorých prípadoch boli uvedené veľkosti a šírka skla, ale u vzácnejších a starších modelov museli starožitnosti ručne naplniť vodou, aby zistili, koľko sa do nich zmestí.

Po odmeraní viac ako 400 pohárov na víno putujúcich cez tri storočia v Anglicku vedci zistili, že v roku 1700 mal typický pohár na víno priemerne 2,2 tekutej unce (66 mililitrov) kvapaliny. To je zhruba ekvivalent dvojnásobného množstva alkoholu . Do roku 2020 sa však poháre nafúkli, aby udržali v priemere 15,2 tekutej unce (449 mililitrov) tekutiny – takmer 2 šálky – ak by sme mali naplniť pohár až na samotný vrchol.

Rozbi to! Ako sa pohár na víno zmenil za 300 rokov?

Dôvody zväčšovania boli spočiatku technické. Určité pokroky – vrátane vynálezu olovnatého krištáľového skla (ktoré je menej krehké), automatickej výroby a zrušenia dane zo skla zlacnili výrobu väčších pohárov na víno.

Podľa vedúcej autorky štúdie Dame Theresy Marteauovej, psychologičky a riaditeľky Oddelenia pre výskum správania a zdravia na univerzite v Cambridge, však môžu byť v konečnom dôsledku najväčšie faktory pri zväčšovaní veľkosti pohárov kultúrne požiadavky. Ľudia a priemyselné odvetvia začali s najväčšou pravdepodobnosťou z dôvodu zmien v cenovej dostupnosti a marketingu vína používať väčšie sklá a piť viac alkoholu.

Rozbi to! Ako sa pohár na víno zmenil za 300 rokov?

Skutočne však spôsobuje väčší pohár to, že vypiješ viac? Aj keď vedci poznamenali, že štúdia nepreukázala príčinu a následok, väčšia veľkosť nádoby na iné potravinárske výrobky bola spojená so zvýšenou spotrebou a predchádzajúci výskum spájal konzumáciu alkoholu a veľkosť pohára. Dôvodom nie je len to, že si nalievaš viac, ale veríš, že piješ menej keď si naleješ jeden plný pohár namiesto dvoch polovičných.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov