Zaujímavosti

Tradičná medicína a liečitelia. 1. časť

Tradičná medicína a liečitelia

videní: 1.4K

Liečenie chorôb je činnosť, ktorej sa venovali a venujú všetky kultúry na svete. Najväčšie úspechy liečiteľstva sa postarali o vznik tradičnej medicíny. Postava liečiteľa vzbudzuje u niektorých dôveru, ale iní sú voči nej skeptickí. V rámci dvojdielneho článku sa spoločne pozrieme na túto problematiku trochu bližšie. Pohodlne sa usaďte. Začíname prvou časťou článku s názvom Tradičná medicína a liečitelia.

Tradičný lekár aj ľudový liečiteľ sú potomkami čarodejov a bosorákov z primitívnych kmeňov. Keď človek ochorie a je ohrozené jeho zdravie, hľadá pomoc u jedného z nich. Laik nemá odkiaľ poznať zákonitosti medicíny a takisto nerozumie konaniu liečiteľa, ale dôveruje lekárovým znalostiam a skúsenostiam, respektíve liečiteľovým schopnostiam. Nakoniec, keď niekto vyhľadá lekára alebo liečiteľa, obracia sa na neho s nádejou a vykonáva akt viery. Čarodejníci z primitívnych kmeňov liečili magicky, čo bolo pre ostatných členov spoločenstva nevysvetliteľné. Používali bylinky a čarovné nápoje, ktoré, ako sa o niekoľko storočí neskôr ukázalo, mali skutočne liečivé účinky, a preto ich možno nájsť aj medzi súčasnými liečivami. Okrem toho využívali aj ďalší mocný nástroj – sugesciu.

Jedným z príkladov, ktoré dodávajú vážnosť liečiteľským technikám, je utíšenie bolesti po uhryznutí africkým hadom mambou čiernou. Účinok smrteľného jedu tohto plaza, ktorý dokáže človeka zabiť do niekoľkých hodín, vie liečiteľ zvláštne zmierniť. Najprv vykope jamu, do ktorej sa obeť celá zmestí. Zapáli v nej chrastie, aby ju vyplnili žeravé uhlíky, do ktorých pridá liečivé rastliny. Potom chorého vloží do jamy, kde jeho telo vstrebe kožnými pórmi účinné látky z byliniek. Postihnutý sa v tej chvíli preberie a začne zvracať. Následne mu liečiteľ začne dávať ďalšie prírodné lieky, aby ho úplne vyliečil.

V rámci druhej časti sa spoločne pozrieme na liečbu vierou, niekedy dokonca stačí, že liečiteľ chorého navštívi a jeho stav sa zlepší. Taktiež sa pozrieme na Kubánsku santériu či alternatívnu medicínu a filipínskych chirurgov.

Zdroj: Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov