Zaujímavosti

Príšera z Lochness (1. časť)

lochness

videní: 1.7K

Na základe dôkazov môžeme tvrdiť, že v škótskom jazere Ness nežije žiadna príšera pripomínajúca dinosaura. Napriek tomu ľudia z okolia jazera udržujú nažive mýtus o hrozivo vyzerajúcom, ale zato mierumilovnom vodnom tvorovi. O tajomnej Lochnesskej príšere si v rámci dvojdielneho článku povieme trochu viac.

„Bola svetlohnedej farby a mala dlhý krk ako žirafa. Videla som ju veľmi jasne. Musela byť dlhá tak dvanásť metrov. Pozorovali sme ju asi desať minút. Keď sa jej brázda priblížila k brehu, mala som trochu strach, ale nehrozilo, aby som za ňou prestala utekať tak rýchlo, ako som len mohla.“ Toto boli slová mladej Škótky Edny MacInnesovej, ktorá v polovici 90. rokov minulého storočia videla s kamarátom Davidom Mackayom legendárnu príšeru. Stáli na brehu a asi kilometer od neho sa zjavila Nessie, ako ju familiárne nazývajú obyvatelia chladného a vlhkého kraja.

Podobné svedectvá sa objavujú už takmer sto rokov. V roku 1933 správca jazera Alex Cambell oznámil, že zočil, ako sa z jazera vynorilo zvláštne zviera, ktoré sa nepodobalo na nič, čo pozná. Cambell si stvorenie spojil s ľudskou povesťou o existencii vodného hada, žijúceho v jazere Ness, ktorá už niekoľko storočí baví obyvateľov severného Škótska. Lenže do onej chvíle nikto zviera nevidel na vlastné oči. Ľudia Cambellovi príliš neverili, lebo – okrem iného – bol pravidelným hosťom v krčmách. Na prvé očité svedectvo sa nezabudlo a ešte toho roku videli Nessie aj ďalší údajní očití svedkovia. Medzi nich patrila aj Mary Hamiltonová, ktorá počas prechádzky okolo jazera zazrela stvorenie zodpovedajúce Cambellovmu opisu. Ona však príšeru opísala oveľa detailnejšie a vďaka nej vieme, že má ploskú a v pomere k telu malú hlavu.

Táto príšera sa okamžite stala atrakciou. Odozva Mary Hamiltonovej v tlači bola značná. Buď bol dôvodovom detailný opis alebo spoločenská bezúhonnosť svedkyne. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Príšera z Lochness.

 

 

Zdroj: dw topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov