Zaujímavosti

Smrť Johna Lennona a konšpirácie: 3. časť

Smrť Johna Lennona a konšpirácie

videní: 1.4K

Pokračujeme záverečnou časťou článku s názvom Smrť Johna Lennona a konšpirácie. Bol vrah Johna Lennona – Chapman duševne zmanipulovaný tak, aby zabíjal na rozkaz? Pohodlne sa usaďte a pozrime sa na ďalšie zaujímavé informácie, ohľadom zavraždenia člena legendárnej skupiny Beatles.

Komentátori, ktorí špekulujú nad tým, že mohol byť duševne labilný Chapman ovládaný, aby zabíjal na rozkaz, poukazujú na „projekt Bluebird“ (salašník) a „Projekt artičoky“, čo boli pokusy CIA zistiť, ako ovládať správanie ich agentov. Experimenty s „ovládaním mysle“ boli vykonávané pomocou niekoľkých metód, vrátane hypnózy a drog. Má sa teda za to, že bol Chapman obyčajnou figúrkou v celej tejto hre, akýmsi „mandžuským kandidátom“, ktorý bol chladnokrvne preprogramovaný, aby pre bezpečnostné služby vyhľadal a zabil Johna Lennona. To, či je možné vytrénovať človeka k tomu, aby zabíjal, aj ke’d je to proti jeho vôli, zostáva otázkou. Na druhej strane však niektorí psychológovia tvrdia, že je možné človeka, ktorý má hlboko zakorenenú túžbu zabíjať a má vyhliadnutého konkrétneho človeka, povzbudiť k takému činu pomocou rôznych presvedčovacích techník. To je samozrejme o to efektívnejšie, ak už má daný človek pokrivené vnímanie skutočnosti, ako v prípade Marka Chapmana.

Zástancovia konšpiračných teórií stoja za tým, že využitím samotára trpiaceho duševnou chorobou k vražde Lennona odviedla FBI pozornosť od svojho vlastného zapojenia sa do celej veci. Táto teória má však okrem chýbajúcich dôkazov, ktoré by ju jasne potvrdili, niekoľko nedostatkov. Konkrétne, je pri najmenšom nepravdepodobné, že by takýto človek bol spoľahlivým nájomným vrahom. Keď Lennon zomrel, nebol kvôli svojim postojom a väzbám na ľavicové skupiny obľúbený medzi vrcholovými politikmi. Myšlienka, žeby sa FBI alebo CIA rozhodli situáciu vyriešiť preprogramovaním mysle mentálne labilného strelca a využiť ho k vražde uprostred New Yorku, sa však zdá trochu prehnaná.

Faktom však zostáva, že sa John Lennon v roku 1980 vracal po čase strávenom v ústraní späť do spoločenského života a bohužiaľ pre neho práve vo chvíli, keď sa americká mentalita obracala skôr vpravo. Lennon mal s autoritami problémy aj v minulosti. Avšak, vzhľadom na to, že neexistuje dostatok dôkazov na preukázanie väzieb Chapmana na bezpečnostné agentúry, je pravdepodobné, že to, že Lennonova cesta skončila tesne pred jeho návratom na hviezdnu scénu, je len tragická súhra náhod.

Zdroj: iDnes | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov