Zaujímavosti

Incident vo Waco: 2. časť

Incident vo Waco

videní: 1.1K

Vitajte pri pokračovaní druhej časti článku o sekte, s ktorou to dopadlo viac než tragicky po tom, čo jej vláda USA vyhlásila vojnu. Pokračujeme „znovuzrodeným“ Vernonom Howellom, ktorý si zmenil meno na David Koresh.

S tým, ak osa jeho učenie stával čoraz viac a viac apokalyptickejšie, si americká vláda vyslúžila odsudzujúce prirovnanie k Babylončanom. Sídlo Davidiánov potom získalo meno Ranč Apokalypsy. Členovia sekty nazhromaždili dostatok jedla na rok a veľké množstvo zbraní a munície. Ich legálny obchod so zbraňami sa potom stal významným zdrojom príjmov.

Aktivity Davidiánov a ich vodcu postupne začali znepokojovať ich texaských susedov. V tlači sa začali objavovať správy, že Koresh bol obvinený zo zneužívania detí. Sekta si potom získala pozornosť amerického štátneho Úradu pre alkohol, tabak a strelné zbrane (BATF). Keď poštár nahlásil doručenie predmetov pripomínajúcich plášť z granátov, bolo vyšetrovanie zintenzívnené. Agenti úradu potom našli dôkazy porušenia zákonov o zbraniach.

Namiesto toho, aby BATF počkal na Koresha, ktorý pravidelne navštevoval mesto, sa však úradníci rozhodli, že na ich sídlo zaútočia. Všetko sa malo odohrať 28.februára 1993. celý plán mal zostať prekvapením, ale informácie o plánovanej razii sa dostali k novinárom a samotná helikoptéra BATF potom bola pre mnohých znamením, že sa niečo chystá.

To nedeľné ráno sa agenti k ranču priblížili vo vozidlách prestrojených za autá s dobytkom. Davidiáni sa však nenechali zastrašiť a celá situácia sa tak vymkla z rúk. Sotva sa agenti k ranču priblížili, zazneli výstrely. Stále sa však nevie, kto vystrelil prvý, pričom jedna strana obviňuje tú druhú, ale rozhorela sa prestrelka. Než sa situácia upokojila, prišli o život štyria agenti BATF a päť Davidiánov a mnoho ďalších bolo zranených.

Agenti BATF boli nútení sa stiahnuť, pretože podcenili palebnú silu a odhodlanie členov sekty. Razia sa skončila fiaskom, ktoré bolo natočené a mohol ho vidieť celý svet. Vláda sa však už nemohla stiahnuť, a tak začalo obliehanie, ktorého vedenie čoskoro prevzala FBI. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: History | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov