Zaujímavosti

Človek premenený na vlka a vytie na mesiac: 2. časť

Človek premenený na vlka a vytie na mesiac

videní: 1.5K

Pokračujeme druhou časťou článku o histórii spojenia človeka a šelmy, ktorá vyje na mesiac. Ľudia si totiž už od nepamäti spájali zvieratá s ľuďmi, z čoho vznikali rôzny spojenia, ako opičí muž, žena v tele vtáka, či človek premenený na vlka.

Vlci sú spájaní aj s bosoráctvom, keďže sa verilo, že sú ťažnými zvieratami stríg a strigôňov. Okrem toho panovalo presvedčenie, že diabol dal bosorkám a bosorákom čarovnú kožu alebo masť, ktorá im umožňovala premieňať sa na vlka. V celej Európe existovala hlboko zakorenená povera, prenášaná z generácie na generáciu, že kriminálnik, ktorého duchovný na smrteľnej posteli preklial, sa premenil na vlka. Stotožňovali sa s ňou aj významné osobnosti, medzi nimi aj lekár Paracelsus. V Taliansku sa tradovalo, že ľudia, ktorí sa narodili počas splnu, alebo spali v piatok počas splnu v saténe, sa premenili na vlkolakov. Na Balkáne vyvolalo premenu zjedenie určitej rastliny. Ale keďže každé kúzlo čiernej mágie má aj svoje protikúzlo, existovalo viacero spôsobov, ako sa proti vlkolakom brániť. V Anglicku sa odporúčalo zasadiť raž alebo pozbierať imelo, ktoré chránilo pred ich útokmi.

Aj keď sa môže zdať, že postava vlkolaka je typická pre Európu, opak je pravdou. Tento fenomén existoval aj v aztéckej kultúre. Šamani, nazývaní „nahuales“ – „to, čo je moje oblečenie“ alebo „koža“ – mali schopnosť premeniť sa na vlka, jaguára, orla alebo kojota. Medzi európskymi čarodejníkmi a indiánskymi magickými liečiteľmi, ktorých ochraňoval boh vojny a obete Teztaclipoca, existuje zjavná paralela. Aztécki šamani sa menili na zviera, keď sa dostali do iného stavu vedomia.

Ešte donedávna zločincov popravovali na základe obvinení, že sú vlkolakmi. V skutočnosti mohlo ísť o ľudí, ktorí trpeli duševnou poruchou zvanou lykantropia. Takto postihnutí jedinci so sklonom ku kanibalizmu si myslia, že sa premenili na vlka, napodobňujú vytie, jedia surové mäso a majú halucinácie a poruchy osobnosti. Známymi lykantropmi boli: francúzsky vrah s prezývkou beštia z Gévaudan (1714-1767) a Španiel Manuel Blanco Romasanta (1808-1853). Veľa ľudí s touto diagnózou bolo považovaných za vlkolakov.

Zdroj:freepik | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov