Zaujímavosti

Koľko pozemských oceánov už bolo preskúmaných?


videní: 5.0K

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že už bola zmapovaná celá planéta, ale rozlíšenie údajov pre väčšinu oceánov je oveľa nižšie v porovnaní s pevninou. V skutočnosti bolo zmapovaných iba asi 5 % oceánskeho dna.

Jedná sa pritom o ekvivalent mapy v mierke 1 : 50 000. Radar ale nepreniká dobre cez vodu a preto musia tieto mapy zostavovať lode so sonarom multibeam. V skutočnosti máme technológiu, ktorá už zmapovala povrch Marsu, ale dno oceánov je stále záhadou.

Koľko pozemských oceánov už bolo preskúmaných?

 

Oceány a moria zaberajú takmer tri štvrtiny z celkovej rozlohy povrchu našej Zeme. Sú navzájom pospájané, a tak tvoria súvislý vodný obal Zeme – svetový oceán. Rozloha oceánov na severnej a južnej pologuli je rôzna. Na južnej pologuli je rozloha oceánov väčšia ako na severnej.

Pevnina tvorí len 30% povrchu Zeme. Zvyšok je pokrytý ohromnou masou slanej vody (97,2% vodstva planéty ), čo je svetový oceán. Priemerná hĺbka svetového oceánu je cca. 3700m. Denné výkyvy teploty svetového oceánu možno pozorovať do hĺbky 30 m, ročné výkyvy do 300 m.

Pobrežná čiara je hranica, na ktorej sa oceány a moria dotýkajú pevnín. Niekde zasahujú do pevnín veľmi hlboko. Dno oceánov a morí je členité podobne ako povrch pevniny. Avšak sú tu vyššie pohoria, hlbšie priekopy, dlhšie horské chrbty, väčšie roviny a panvy. Život vo svetovom oceáne je v celom jeho priestore.

Koľko pozemských oceánov už bolo preskúmaných?

Najviac organizmov žije vo vrstvách, do ktorých preniká svetlo. Veľa rýb, veľrýb, mrožov a tuleňov je radšej v chladnejších a studených vodách. Živočíchy tam majú viac kyslíka a potravy – planktónu.

Ktoré oceány máme na Zemeguli?

Najväčšiu rozlohu z pozemských oceánov má Tichý, pretože zaberá viac ako tretinu zemského povrchu a približne polovicu rozlohy svetového oceánu.

TICHÝ OCEÁN

Rozloha: 179,7 mil. km – najväčší

Priemerná hĺbka : 4028 km

Max. hĺbka : 11 034 m – Mariánska priekopa

 

ATLANTICKÝ OCEÁN

Rozloha: 91,2 mil. km

Priemerná hĺbka: 3332 m

Maximálna hĺbka: 8 648 m – Portorická priekopa

Koľko pozemských oceánov už bolo preskúmaných?

INDICKÝ OCEÁN

Rozloha: 75 mil. km

Priemerná hĺbka : 3897 m

Max. hĺbka: 7 450 m – Jávska priekopa

 

SEVERNÝ ĽADOVÝ OCEÁN

Rozloha: 13,1 mil. km

Priemerná hĺbka: 1131m

Maximálna hĺbka: 5 220m – Nansenova panva

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov