Zaujímavosti

Astronómia pre začiatočníkov: Ako nájdeš Medzinárodnú vesmírnu stanicu?


videní: 1.9K

Obrovské vedecké laboratórium, ktoré vystihuje skratka ISS, každú chvíľu obieha Zem nad našimi hlavami vo výške 400 kilometrov. A spolu s ňou aj 6 ľudí Ako ale Medzinárodnú vesmírnu stanicu nájdeš na oblohe?

Medzinárodnú vesmírnu stanicu možno označiť za najväčší umelý satelit Zeme a je tiež veľmi dobrým odrazom slnečného žiarenia. To z nej robí najjasnejší objekt na našej oblohe, teda hneď po Slnku a Mesiaci. Pozorovanie ISS voľným okom sa tým pádom javí ako jednou z najzábavnejších a najprínosnejších aktivít na pozorovanie oblohy.

Astronómia pre začiatočníkov: Ako nájdeš Medzinárodnú vesmírnu stanicu?

Stačí vedieť, kedy a kde hľadať. ISS cestuje rýchlosťou okolo 28 000 km/hod, kdežto pre porovnanie lietadlá majú „úbohú“ rýchlosť iba 900 km/hod. To znamená, že Medzinárodnú vesmírnu stanicu môžeš vidieť keď to dovoľujú podmienky. Môže to byť raz za mesiac alebo raz za 6 minút, všetko záleží od obežnej dráhy ISS a ročného obdobia.

So striedaním ročných období sa menia aj hviezdy viditeľné na oblohe. Zo severnej pologule, no máme jednu stálicu, ktorú určite poznáš. Je to Polárna hviezda, alebo Polaris. Nazýva sa tak preto, lebo je umiestnená takmer presne nad našim severným pólom v súlade s rotačnou osou Zeme.

Počas leta na severnej pologuli prijíma ISS dostatok slnečného žiarenia na to, aby bola vždy v noci viditeľná. Po zvyšok roka získa ISS dosť svetla iba pri východe a západe Slnka, pretože počas noci je oproti oblohe príliš tmavá. Ak chceš spozorovať Medzinárodnú vesmírnu stanicu, hľadaj na oblohe jasnú bielu bodku, ktorá svižne a rýchlo plachtí po nebi. Svetlo bude stále, takže ak sa ti zdá že bliká alebo na nej vidíš červené svetlá, nejedná sa o ISS.

Astronómia pre začiatočníkov: Ako nájdeš Medzinárodnú vesmírnu stanicu?

Ak ťa táto téma zaujíma a chcel by si vedieť, kedy bude ISS viditeľná v tvojej zemepisnej polohe, zadaj ju na webovej stránke NASA „Spot the Station“. Tá je taká šikovná, že ti potom presne povie, kedy budeš mať ISS nad hlavou a ktorým smerom sa máš pozrieť.

 

Zdroj: ScienceFocustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov