Zaujímavosti

Prečo nás psy sledujú niekedy až do kúpeľne? Poznáme dôvod

psy

videní: 1.4K

Máš niekedy pocit, že ťa tvoj domáci miláčik sleduje? Psy sa niekedy správajú ako malé deti, pre ktoré je nemožné sa od svojej mamy odlepiť. Prečo to robia?

Poznáš to. Sedíš na pohovke a tvoj chlpáč leží na tvojich nohách. Keď sa postavíš a ideš do kuchyne po pitie, ten okatý tvor čaká, či mu z chladničky nepodáš kúsok šunky. Pokiaľ ideš naspäť, tak sa jednoducho posadí a pozerá na teba, či ti to stálo za tú námahu. Keď už si sa predsa z toho gauču zdvihol, mohol by si ísť rovno na prechádzku. Psy premýšľajú takto.

psy

Ale potom ideš do kúpeľne a to dotieravé, no milujúce stvorenie, začne škrabať na dvere, aby si ho vpustil dnu. Pričom aj tak za pár sekúnd bude chcieť ísť preč. Prečo? Prečo ťa pes nasleduje ako tieň bez ohľadu na to, kam ideš? Existuje niekoľko vedeckých vysvetlení, prečo to psy robia.

Domestikované psy pochádzajú z divokých, ktoré žijú v skupinách družstevných rodín. A sledovanie svojej svorky je ich prirodzenou vlastnosťou po dlhé stáročia. Takže ani ten tvoj sa doma nebude tváriť ako nejaký iný druh. Bude pozorne sledovať teba aj tvoje okolie.

white puppy dog animal cute canine pet fur small brown mammal bulldog eyes vertebrate domestic english dog breed pedigree english bulldog old english bulldog dog like mammal olde english bulldogge toy bulldog british bulldogs white english bulldog american bulldog

Tvoja prítomnosť spôsobuje, že v mozgu tvojho psa sa uvoľňujú chemikálie, vďaka ktorým sa cíti dobre. Veď aj ty si na tom rovnako. Či už ti vonia partnerka alebo tá klobáska v chladničke, po ktorej už týždeň slintáš.

Psy sú taktiež prirodzene zvedavé. Keď sa pohneš, tvoj pes sa pýta, kam by si bez neho asi tak mohol ísť? A tak ide s tebou. Keď sa ale po byte alebo záhrade pohybuješ stále dokola, tak môže mať pocit, že nad svojím územím hliadkuješ.

psy

Ale prečo? Je tam ten nepríjemný kocúr od vedľa? Alebo si zas sused píska mimo rytmu? Tvojmu domácemu miláčikovi je to jedno, pretože sa cíti zaviazaný pri tomto chránení územia a pomôže ti.

Máš aj ty nejaké skúsenosti s takýmto prenasledovaním? Otravuje ťa to alebo ti to príde milé? Maj na pamäti, že ten chlpáč ťa nekonečne miluje. 

Zdroj: rd.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov