Zaujímavosti

Prečo začína chrípkové obdobie práve v zime?


videní: 1.1K

Zima už nám klope na dvere, čo znamená, že pravdepodobne dôjde k nárastu počtu ľudí, ktorí dostanú chrípku. Možno si už svoje chrípkové obdobie zahájil, ale prečo sa to deje práve v zime?

Na Slovensku aktuálne zaznamenávame lokálne epidémie chrípky v Nitrianskom, Prešovskom a Košickom kraji. Predpokladá sa, že chorobnosť na chrípku a jej podobné ochorenia bude ešte narastať. Nárast chorobnosti v tomto období je očakávaným javom, jedná sa totiž o typické chrípkové obdobie. Aktivita chrípky a jej podobných ochorení počas chrípkovej sezóny zväčša narastá počas prvých mesiacov v roku.

Prečo začína chrípkové obdobie práve v zime?

„K prepuknutiu celoštátnej chrípkovej epidémie na Slovensku zatiaľ nedošlo, no jej vznik nemožno vylúčiť vzhľadom na narastajúci počet ochorení na chrípku a jej podobných ochorení. Vývoj situácie bude závisieť od krivky chorobnosti v nasledujúcich týždňoch,” povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Vedci nevedia s istotou povedať, prečo je chrípkové obdobie bežnejšie v zime, majú však niekoľko teórií. Štúdie naznačujú, že za studených a suchých podmienok môžu častice vírusu chrípky zostať vo vzduchu dlhšiu dobu a pri vyšších teplotách prekonať väčšie vzdialenosti. Štúdia z roku 2008 zistila, že vonkajší povlak vírusu chrípky tvrdne pri nižších teplotách, čo umožňuje mikróbom cestovať vzduchom z človeka na človeka.

Prečo začína chrípkové obdobie práve v zime?

Vírus rád žije vo vzduchu pri nízkych teplotách,“ informoval doktor Len Horovitz, pľúcny špecialista v nemocnici Lenox Hill v New Yorku. „Zdá sa, že lepšie prežíva pri nízkych teplotách.“ Ľudia tiež trávia viac času v zime v interiéroch a zhromažďujú sa na sviatočných zhromaždeniach, čo môže poskytnúť viac príležitostí na šírenie vírusu k ostatným.

Školy tiež v septembri nahŕňajú do nových tried kopu detí, ktoré zrejme predtým medzi sebou neboli v kontakte a tak nemajú ešte ucelenú kolektívnu imunitu, uviedol v rozhovore pre Live Science Dr. Bruce Lee, docent na Vysokej škole verejného zdravia na Pittsburghskej univerzite. Najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred chrípkou, je každoročné očkovanie proti chrípke , uvádza CDC. Agentúra odporúča očkovanie proti chrípke všetkým osobám vo veku od 6 mesiacov.

 

Zdroj: LiveSciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov