Zaujímavosti

Smrť Roberta Calviho – Božieho bankára a nové skutočnosti (2. časť)

smrť

videní: 1.1K

Deň predtým, než Calvi zomrel, spáchala jeho sekretárka Teresa Corrocherová samovraždu skokom z okna v jednom z vyšších poschodí ústredia banky Ambrosiano. Nechala po sebe na lístku napísané, že za všetko môže jej šéf. Vitajte pri pokračovaní článku s názvom Smrť Roberta Calviho – Božieho bankára a nové skutočnosti.

Vyzerá to, že Calvi a Gelli (bývalý nacista, ktorý stál na čele slobodomurárskej skupiny známej ako Propaganda Due, skrátene P2) sa spojili. Kým Calvi posielal peniaze z Ambrosiano a Vatikánskej banky Gellimu a ďalším, tí na oplátku vyjednávali politické kšefty, ako napríklad predaj rakiet Exocet z Francúzska do Argentíny. V očiach mnohých kritikov Vatikán praktizoval krajne pravicovú politiku, keď finančne podporoval všetko, čo sa zdalo prospešné pre pápeža a katolícku cirkev, či už v Južnej Amerike alebo v Európe. Všetko sa dialo v utajení. Brať ohľady na demokratické zvrchované práva dotknutých štátov nepripadalo do úvahy. Bolo úplne jasné, že ak by sa akákoľvek z týchto informácií dostala von, mohla by vážne poškodiť Vatikán a pápeža. Tí sa totiž radi prezentujú ako ľudia stojaci nad politikou.

Keď na pápežský stolec zasadol v roku 1978 Ján Pavol I., vyzeralo to, že niektoré nekalé praktiky arcibiskupa Marcinkusa a Vatikánskej banky konečne skončia. Čo sa však nestalo, pápež Ján Pavol I. umiera len 30 dní po inaugurácii na údajný infarkt. Je pravda, že sa okolo jeho smrti objavilo hneď niekoľko zvláštnych skutočností, ktoré vatikánski doktori nezvládli. Vatikánska tlačová agentúra urobila tiež niekoľko chýb, keď smrť pápeža oznamovala. Vatikánsky zákon zakazuje pitvu pápežovho tela. To však nijako neprispelo k upokojeniu situácie, pretože sa ľudia začali pýtať, čo sa vlastne stalo. Nastali kontroverzie. Jedni stáli za tým, že pápeža zavraždili, druhí zasa za tým, že nie. Nech je už pravda akákoľvek, vyzerá to, že čo sa týka finančných a politických kšeftov zo 70. a 80. rokov minulého storočia týka, mal Vatikán čo tajiť.

Zdroj: topdesat historicmysteries

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov