Zaujímavosti

Študentka omylom vytvorila nabíjateľnú batériu, ktorá vydrží 400 rokov


videní: 1.9K

Veľké mozgy menia svet a každá éra ich má niekoľko. Vedci každý deň využívajú svoj čas na experimentovanie a skúmanie, aby robili objavy, ktoré by mohli uľahčiť náš každodenný život a prispieť k lepšej spoločnosti. Vedci z Kalifornskej univerzity navrhli batériu, ktorá vydrží stovky rokov používania.

Brilantná a zvedavá myseľ dokáže v laboratóriu zázraky. Jedno dievča, doktorandka, náhodne vytvorilo niečo, čo má potenciál zmeniť vývoj elektroniky. V roku 2016 sa študentka Irvine Mya Le Thai náhodne dozvedela, že bola v laboratóriu, ktoré má potenciál nadobro zmeniť spôsob nabíjania batérií. Pritom iba experimentovala a napadlo jej natrieť zlaté nanodrôty oxidom manganičitým. Aplikovala elektrolytický gél, ktorý slúžil ako ochrana drôtov. Voilá, vytvorila 400 ročnú batériu.

power bank, gadgets, recharge, powerbank, equipment, charging, battery, studio shot, blue, indoors | Pxfuel

Nanodrôty sú mikroskopické, ale veľmi vodivé vlákna, ktoré dobre fungujú na prenos elektrického náboja. Napriek tomu sú veľmi krehké kvôli svojej malej veľkosti. Normálne vydržia maximálne 8 000 nabití. Napríklad, normálna batéria notebooku s bežnými nanodrôtmi má v sebe energiu na približne 300-500 nabití, než zomrie. S touto novou konfiguráciou vedci predpokladajú, že notebook využívajúci špeciálnu nanobatériu vydrží až 400 rokov.

Tím si však uvedomil, že množstvo zlatých nanodrôtov potrebných na vytvorenie tejto batérie by zvýšilo ceny, preto v prípade hromadnej výroby navrhli použitie niklu. Dôsledky tohto objavu sú obrovské, vrátane dlhšej životnosti notebookov a inteligentných telefónov a dramaticky zníženého množstva lítium-iónových batérií na skládkach.

Hands-On with MSI's Monstrous Nine-Cell Netbook Battery | WIRED

Kedysi platilo, že po zakúpení nového telefónu musel prebehnúť trikrát cyklus kompletného vybitia a nabitia, aby sa batéria “nakalibrovala”. Toto už pri lítium-iónovej batérii neplatí a častým vybíjaním až na nulu jej môžeš skôr ublížiť. Niektorí výrobcovia optimalizujú pomocou umelej inteligencie softvér tak, aby sa o batériu čo najlepšie postaral.

Sony napríklad využíva technológie Battery Care a Qnovo Adaptive Charging, ktoré pomôžu akumulátoru zostať v dobrej kondícii a zabezpečia tak jeho dlhšiu životnosť. Podobne prispôsobil softvér aj Huawei. Batériu smartfónu totiž najviac zaťažujú krajné hodnoty, nielen vybíjanie na nulu, ale aj nabíjanie do plnej kapacity. Ak nutne nepotrebujete 100 %, je lepšie odpojiť smartfón z nabíjačky po dosiahnutí 80 % kapacity. Týmto prispeješ k predĺženiu životnosti batérie. Vieš si predstaviť, že by ten istý telefón mala ešte aj tvoja praprapravnučka?

 

Zdroj: Healthyfoodhousetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov