Zaujímavosti

Ilumináti – základný kameň konšpiračných teórií (2. časť)

ilumináti

videní: 1.3K

Pokračujeme druhou časťou článku o azda najväčšej možnej konšpiračnej teórii zástancov – o Iluminátoch. Nebudeme však zdržiavať, a vráťme sa rovno do deja. Tam, kde sme v rámci prvej časti skončili.

Počas niekoľko málo rokov sa im podarilo založiť svoje odnože vo väčšine európskych štátov. Mnoho vplyvných a pokrokových mysliteľov sa vtedy považovalo za členov tohto spoločenstva. Medzi nimi bol napríklad aj nemecký spisovateľ Goethe a kniežatá z Gothy a Weimaru. Celkový počet členov sa odhaduje na dvetisíc. Problémy však nastali, keď si ich radikálne myšlienky začali všímať príslušníci katolíckej cirkvi. Tej sa predstava tajných spoločenstiev nepáčila, a tak začala tlačiť na bavorskú vládu, aby schválila zákon, ktorý by ich zakázal. To sa jej podarilo v roku 1784. Zákon sa týkal ako Iluminátov, tak aj slobodomurárov. Podľa oficiálnych záznamov to znamenalo zánik spoločenstva Iluminátov. Už vtedy totiž spoločenstvo trpelo vnútornými rozpormi a v roku 1790 sa malo rozpadnúť.

Konšpiračné teórie prišli až po páde tohto spoločenstva. Už sedem rokov po konci Iluminátov, v roku 1797, prišiel francúzsky duchovný nazývaný Abbé Augustín Barruelo s knihou Pamäte ukazujúce dejiny jakobínstva, v ktorej opísal konšpiračnú teóriu, ktorá sa točila okolo Iluminátov, templárskych rytierov, rosenkruciánov (o nich sme už v minulosti taktiež písali články) a jakobínov. O ork neskôr publikoval škótsky profesor dejín prírody John Robinson prvú časť knihy s nepraktickým názvom Dôkazy sprisahania proti všetkým vieram a vládam Európy, ktoré sa spriadalo na stretnutiach slobodomurárov, Iluminátov a čitateľských skupín, zozbierané od dobrých autorít. Robinsonove tézy pracovali s tým, že Ilumináti plánovali nahradiť všetky svetové náboženstvá humanizmom a národné štáty jednotnou svetovou vládou.

Toto prepojenie Iluminátov so slobodomurármi a následné prepájanie aj s ďalšími inštitúciami so zlomyseľnými účelmi začalo nadobúdať na vierohodnosti. Nie každý však týmto informáciám uveril. Vyhlásením Thomasa Jeffersona budeme pokračovať v tretej časti článku s názvom Ilumináti – základný kameň konšpiračných teórií.

Zdroj: theclick topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov