Zaujímavosti

Smrť Roberta Calviho – Božieho bankára a nové skutočnosti (1. časť)

smrť

videní: 1.4K

V minulosti sme písali o tomto viac než zaujímavom bankárovi, ktorý sa obesil pod mostom Blackfriars Bridge v Londýne. Teda aspoň to naznačovali prvotné oficiálne verzie. Na svetlo sveta však začali vychádzať znepokojujúce dôkazy. Ukázalo sa totiž, že Calvi sa nezaplietol len s najväčšou talianskou súkromnou bankou a tá s jednou talianskou slobodomurárskou organizáciou, ale aj so samotným Vatikánom. Dodnes však nepoznáme celý príbeh. Niet však pochýb, že bol Vatikán politicky a finančne zapojený do tohto škandálu, a to či už priamo alebo nepriamo.

O prepojení a úlohe Calviho v milánskej Banke Banco Ambrosiano a jej prepojení na Vatikán sme si hovorili v minulom článku o Božom bankárovi. V roku 1998 nechala rodina Calviho exhumovať. O štyri roky neskôr bol pôvodný verdikt, že sa Roberto Calvi zabil sám, zrušený. Zistilo sa totiž, že Calvi mal vo vreckách 6 tehál a ruky mal zviazané za chrbtom. Navyše, jeho krk nejavil známky poškodenia a na tehlách neboli jeho otlačky. To všetko naznačovalo, že nespáchal samovraždu kvôli finančným problémom, ale že bol chladnokrvne zavraždený svojimi nepriateľmi zo sveta veľkých peňazí a organizovaného zločinu.

Vražda niesla známky typickej mafiánskej popravy. Polícia v Ríme a v Londýne začala sledovať niekoľko podozrivých osôb – Pippo Calo, jeden z popredných členov sicílskej mafie, Flavio Carboni, biznismen so záujmami po celom svete, Carboniho ex priateľka Manuela Klienzigová, Ernesto Diotallevi, ktorý stal na čele kriminálnej organizácie v Ríme zvanej Banda della Magliano a Francesco Di Carlo, ktorý mafie financoval. V roku 2005 potom 18. aprila obvinila polícia mesta Londýn Cala, Carboniho, Klienzigovú a Diotalleviho z vraždy.

V posledných rokoch svetlo sveta uzreli domnienky, že pravým dôvodom, prečo bol Calvi zavraždený, bolo aby neprezradil existenciu tajných vzťahov medzi Vatikánom, slobodomurármi a mafiou. V tejto dobe totiž Banco Ambrosiano prevádzala enormné množstva peňazí do rúk Vatikánu, čo nakoniec spôsobilo, že Banco Ambrosiano zbankrotovala. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: topdesat | historicmysteries

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov