Zaujímavosti

Prečo holuby vrtia hlavou dopredu a dozadu? Robia to nevedomky?


videní: 1.3K

V roku 1978 sa skupina vedcov v laboratóriu na Queen’s University v Kanade zhromaždila okolo krabice z plexiskla, ktorá obopínala bežecký pás … a kráčal po nej holub. Účelom tejto komickej scény bolo pokúsiť sa odpovedať na odvekú otázku: Prečo holuby kývajú hlavou?

Hýbanie hlavou je rovnakou črtou identity holubov, ako ich tendencia rojiť sa pri najmenšom náznaku, že by sme mohli mať pri sebe nejaké občerstvenie. Poklepávajúc hlavou, keď holuby kráčajú po zemi sa zdá, že tieto vtáky trsajú do nejakého tajného rytmu, akoby boli na tichej diskotéke na námestí. Aký je však skutočný účel tohto zdanlivo smiešneho pohybu?

Prečo holuby vrtia hlavou dopredu a dozadu? Robia to nevedomky?

V roku 1978 nám experiment na bežeckom páse dal prvý zásadný pohľad na túto otázku. A štúdia zvrátila jeden hlavný predpoklad v tomto procese: Holuby v skutočnosti nekývajú hlavou. Namiesto toho ich posúvajú vpred. Keď vedci v tejto štúdii preskúmali spomalené zábery, zistili, že pohyb hlavy holuba má v skutočnosti dve hlavné časti, ktoré vedci nazývali fázou „ťahu“ a „zadržania“.

Vo fáze ťahu je hlava tlačená dopredu, približne k telu asi  5 centimetrov. Nasleduje fáza zadržania , počas ktorej je hlava stále v pokoji, čo znamená, že sa pohybuje dozadu vzhľadom na telo pohybujúce sa vpred. To, čo vnímame ako raperskú chôdzu, je vlastne hlava kĺzajúca sa plynulo dopredu a potom čakajúca na dobehnutie tela. Vnímame to takto, pretože tento pohyb sa odohráva rýchlo.

Prečo holuby vrtia hlavou dopredu a dozadu? Robia to nevedomky?

Toto sa deje v priemere päť až osemkrát za sekundu, keď holuby chodia. Je to dosť rýchle na to, aby sme to spracovali. Takže celý ten čas sme sa posmievali holubom pre ich svojráznu chôdzu a ukázalo sa, že sme ich iba zle videli. Zdá sa, že dôvod, prečo holuby praktizujú toto správanie, je vlastne spôsob, akým tieto vtáky vidia svet.

Holuby môžu byť pre túto vlastnosť najznámejšími vtákmi, ale nie sú jediní, ktorí sa podľa všetkého pohybujú pozdĺž vnútorného rytmu. Robí to aj väčšina vtákov, ktorá sa živí zo zeme.

Robia to kurčatá, rovnako ako volavky, bociany a žeriavy. Volavka sa nakloní hlavpu dopredu, aby zachytila svoju korisť, a potom vyrovná svoje telo s impozantne nehybnou hlavou. Je to vlastne spomalená verzia toho, čo robí holub. Vtáky sú v podstate dinosaury modernej doby a so svojimi vyhynutými bratrancami dinosaurov majú veľa spoločného. Posledné objavy ukázali, že veľa dinosaurov, dokonca aj Tyrannosaurus rex, malo perie. Takže vzhľadom na spoločné črty moderných vtákov a dinosaurov by ma zaujímalo, či aj dinosaury kývali hlavou?

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov