Zaujímavosti

Smrť dvojitého agenta: Alexander Litvinenko (3. časť)

litvinenko

videní: 1.2K

Prinášame vám poslednú časť série článkov o dvojitom ruskom agentovi Alexandrovi Litvinenkovi, ktorý zomrel na otravu rádioaktívneho polónia, pričom koncentrácia bola 200x vyššia, ako je najnižšia smrteľná dávka tejto látky. Poďme však naspäť do deja.

Britská vláda požiadala o vydanie Lugovoja, aby sa spovedal pred súdom kvôli obvineniam súvisiacim so smrťou Litvinenka. Žiadosť bola zamietnutá. Kovtun bol vyšetrovaný nemeckými úradmi kvôli údajnému pašovaniu plutónia. Tento prípad však Nemecko pozastavilo v roku 2009. Nie je veľa pochybností o tom, prečo bol Litvonenko zabitý. „Zradca dostal, čo si zaslúžil,“ povedal dva dni po jeho smrti v ruskej Dume poslanec Sergen Abelcev. „Verím, že táto príšerná smrť bude dôrazným varovaním pre tých, ktorí by chceli Rusko zradiť, nech sa nachádzajú kdekoľvek. V Rusku sa zrada neodpúšťa. Odporúčal by som Berezovskému, aby sa na obrade za Litvinenka vyhýbal jedlu a pitiu,“ dodal.

Potom, ako americký bezpečnostný analytik Paul Joyal povedal, že Litvinenko bol zavraždený, aby pôsobil ako odstrašujúci príklad pre ďalších, čo by sa pokúšali kritizovať Putinovu vládu, bol zastrelený pred svojim domom v Marylande. Hoci prežil niekoľko pokusov o vraždu, bol Boris Berezovsky nájdený 23. marca 2013 mŕtvy za podozrivých okolností vo svojom dome v Sunninghill pri Ascote v grófstve Berkshire. Verdikt? Samovražda.

Čo sa Litvinenka týka, Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj popreli akékoľvek obvinenia. Uniknuté materiály z amerických diplomatických správ však odhalili, že Kovtun po sebe v dome a v aute v Hamburgu zanechal stoly rádioaktívneho polónia.

Podobne ako Litvinenko mal byť zabitý aj bývalý pracovník ruskej vojenskej rozviedky a britský agent Sergerj Skripal spoločne so svojou dcérou Júliou. Boli otrávení 4. marca 2018 v anglickom Salisbury nervovým plynom novičok. Ten bol vyvinutý v Rusku a je považovaný za najsmrteľnejší jedovatý nervový plyn, aký bol kedy vyrobený. Ale o tom možno niekedy v budúcnosti na TOPdesat.sk.

Zdroj: telegraph | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov