Zaujímavosti

Veľký brat vás vidí: 1. časť

veľký brat

videní: 1.2K

Edward Snowden, ktorého meno pre mnohých z vás nie je otáznikom, je bývalý agent CIA, ktorý prešiel na druhú stranu a prijal azyl v Rusku. S týmto pánom sa taktiež spája množstvo konšpiračných teórií a niet sa preto čudovať, že mu budeme venovať hneď niekoľko článkov.

Edward Snowden, ktorý v očiach Národnej bezpečnostnej služby (NSA) teraz vyzerá ako zradca a žalobaba, celému svetu prezradil, že NSA disponuje akýmsi „čiernym rozpočtom“, ktorý využíva na sledovanie tých najbližších spojencov USA. Medzi nimi boli krajiny ako Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Španielsko, Mexiko, Brazília. S Britániou, ktorej Vládne komunikačné ústredie (GCHQ) s NSA spolupracovalo v rámci dohody „piatich očí“. Súčasťou tejto dohody boli Kanada, Austrália a Nový Zéland. Odpočúvané boli telefóny celkom 122 svetových vodcov, vrátane Angely Merkelovej. NSA a GCHQ skutočne disponovali celosvetovou sieťou, ktorú využívali vo svojej konšpirácii. Monitorovali telefónne hovory, SMS správy a e-mailovú komunikáciu nespočetného množstva osôb, spoločností a inštitúcií, vrátane tých vlastných.

Snowden sa k CIA pripojil v roku 2006 ako správca počítačových systémov v oddelení globálnej komunikácie v sídle v Langley vo Virgínii. Po 10 mesiacoch bol preradený do Ženevy, kde sa naučil rôznym trikom, ktoré sú používané pri výmene informácií, ako napríklad to, že si vychytá človeka dostatočne opitého na to, aby skončil vo väzbe, zaplatí mu kauciu, čím sa opilec dostane do situácie, keď sa stáva dlžníkom, a aby svoj dlh splatil, stane sa informátorom.

V roku 2009 zo CIA odišiel a prácu našiel v spoločnosti DELL, u jedného z hlavných dodávateľov pre NSA. Bol preradený na leteckú základňu Yokota v Tokiu, kde úradníkom a vojenským dôstojníkom vysvetľoval, ako svoje siete ubrániť pred hackerskými útokmi. Tam mohol vidieť, čo NSA vlastne robí. Videl cielené vraždenie na Strednom východe, pri ktorom drony CIA ľudí menili na rozbité pozostatky. Tiež sa dozvedel o schopnostiach NSA sledovať obrovské masy ľudí a mapovať ich pohyb pomocou MAC adries, čo sú jedinečné identifikačné kódy vysielané každým mobilným zariadením, počítačom a ďalšou elektronikou. Pokračujeme druhou časťou článku. 

Zdroj: Security Magazine | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov